21 de juny 2009

Itinerari "La Setmana Tràgica, a peu de carrer" (!)

Enguany es celebra el centenari de la Setmana Tràgica, i les biblioteques de Barcelona han organitzat un itinerari que val molt, moooolt la pena.
Fins a finals de juliol sou a temps d'apuntar-vos-hi (bé, les places estan molt sol·licitades pel que es veu, però podeu provar!!).
Són 10 euros però amb el Carnet Jove us queda per 5. Però val molt la pena per tot el que va inclòs!!! .
.
Context: A la darrera setmana de juliol del 1909, Barcelona va ser l´escenari d´una revolta popular que va partir d´anarquistes, republicans catalanistes i radicals i de petits grups socialistes. En un context de forta precarització de les condicions de vida i d´ofensiva patronal i eclesiàstica contra el moviment obrer, la mobilització de reservistes per servir l´exèrcit espanyol al Marroc va ser l´espurna.
.
L'itinerari comença a la Biblioteca Francesca Bonnemaison, a les 10 del matí (aquesta mateixa biblioteca ha elaborat una guia de lectura sobre el tema, molt interessant per si voleu llegir més sobre el tema).
Tot l'itinerari va acompanyat d'un guia i tres actors que van contextualitzant la situació. A cada parada hi ha, juntament amb l'explicació, una petita posada en escena, una lectura d'algun diari de l'época, un tros de discurs.... .
.
Les parades són:
.
1. Plaça de les Beates
.
2. Palau Moja
.
3. Plaça Joan Amades
.
4. Esglèsia de Sant Antoni Abad (es tracta d'una esglèsia que queda dins d'un edifici, proper al Mercat de Sant Antoni) (no m'hi havia fixat mai!)
.
5. Escales del carrer Lleialtat (aquí es reparteix la lletra de la Marsellesa en català, i es convida als assitents a cantar-la, juntament amb una pianola de fons)
.
6. Monestir de Sant pau del Camp: Us heu fixat mai en aquesta esglèsia? està al Raval. Jo es que he passat pel davant infinitat de vegades però mai m'havia parat a mirar-la. És ben bé un paratge campestre enmig de la ciutat!!!. I amb l'itinerari et deixen entrar al claustre. És super maco! us poso una foto de l'exterior i de l'interior [les dues són fetes per mi]:
.. .
7. Museu Marítim de Barcelona: També amb entrada gratis. Es va a la idea, però al sortir et donen una nova entrada per poder venir gratis al Museu durant la resta de dia.
.
.
8. Funicular per pujar a Montjuic .
.
9. TELEFÈRIC de Montjuïc: això és una de les millors coses, jajajaj! Em va encantar (ja ho vaig dir, em repeteixo, jajaja!). Les vistes són genials.
.
10. Castell de Montjuic. Finalment acaba la visita al lloc on van matar a Ferrer i Guàrdia. Allà s'hi llegeix la carta que ell mateix va enviar al director de El País i fragments del seu testament.
Cal esmentar que el testament el va fer dins la capella, però ara per ara pertany als militars i no van donar el permís als encarregats de l'itinerari per a fer-ne la visita, doncs consideraven inapropiat (avui en dia) fer aquest "homenatge" a Ferrer i Guàrdia allà dins.
Lo bo és que el recorregut pel castell s'incia entrant per una finestra (!) i amb visita a les cel·les de l'época. . Si podeu, no us el perdeu!
.
Pd. Tb inclou BOCATA i BEGUDA :-) ..
.
Més informació:
.
Sobre l'itinerari:
.
Altres:
..

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt bona crònica Eli ;)!
ja no queden places però per cap dissabte, al juliol es penjara a la web de Biblioteques de Barcelona www.bcn.cat/biblioteques l'itinerari virtual

Petons
Sil.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails