30 d’abril 2009

Sorolla: Visió d'Espanya

Fins al 3 de maig teniu temps d'anar al MNAC per veure una exposició de pintura que sembla que batrà rècords i es convertirà en la exposició més visitada de la història a l'estat espanyol (comptant que és una expo que va fent ruta i que aviat marxarà cap a Madrid després d'haver passat per algunes ciutats).

Es tracta de: Sorolla, visió d'Espanya.

Es tracta d'una exposicó amb 14 grans quadres, que van ser encarregats al 1911 per la Hispanic Society of America (que resulta ser que és un centre on s'hi poden fer pràctiques d'estiu si ets estudiant de la meva facultat, xD) per decorar una de les sales i mostrar la cultura espanyola a la societat americana.
Total, que val la pena veure la expo perquè és LA PRIMERA VEGADA QUE SURTEN de la Hispanic Society, restaurades expressament! I després tornaran allà i vés a saber quan es podran tornar a veure! És una de les col·leccions de pintura més importants del s.XX!


De fet, Sorolla va haver de viatjar molt per tal de complir amb l'encàrrec. I li va costar la vida (es va posar malalt pel camí).
Un dels quadres més importants (per mida, sobretot!) és aquest:
.
.
I aquest següent, amb especial carinyo: es tracta de l'obra dedicada a Catalunya. Segons les fonts històriques, Sorolla estava per Barcelona, Arenys i Sitges buscant algun tema per pintar, però cap l'acabava de convèncer (crec q volia reflexar la vida marinera) (perquè mira que Sitges és preciós!) total, que un lloretenc i amic seu li va dir que vingués cap a la Costa Brava a pintar, que hi ha vistes precioses. I així ho va fer. El resultat és una obra dedicada a la pesca, pintada a la platja de Santa Cristina de Lloret de Mar:
.

Com que ja s'acaba, et regalaven al sortir el cartell de la exposició. I he aprofitat també per comprar un punt de llibre.

Una de les notes de premsa:
- El Sorolla colossal fa emmudir el MNAC (El Punt)

I el llibre:
Ruscalleda i Gallart, Sebastià. Sorolla a Santa Cristina: història del quadre "Catalunya" de la Hispanic Society of America de Nova York. Lloret de Mar: Obreria de Santa Cristina, 1993. 175 p. ISBN

(que podeu trobar-lo a la biblioteca de la UB, a la facultat de Filosofia, Geografia i Història) (sorry, deformació professional) ;-)
.

2 comentaris:

Cèlia Millán ha dit...

Totalment d'cord NO S'HA DE PERDRE, i no només per l'exposició dels quadres, sinó també per l'expo que es fa dels apunts que va prendre per poder-los dur a terme que reflexa la seva metodologia de treball i que són molt interessants per comprendre com s'ho va fer per poder dur a terme aquesta colosal empresa i on es poden apreciar característiques importants del seu traç, composició i tractament de la llum i el color.

Eli ha dit...

Tens raó, m'he oblidat de mencionar la segona part de l'exposició!, però totalment d'acord.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails