10 d’abril 2009

Culturilla general (I): Determinació del calendari cristiano-festiu

Avui faré una entrada didàctica, en motiu de Divendres Sant :-) [el que explicaré potser ja ho sabeu de sobres, però bueno, sempre està bé refrescar coneixements, que no se sap mai quina pregunta et pot tocar al Trivial!]

- Com es determina quin dia serà Divendres Sant / Setmana Santa?

Resulta que tot va en funció de la lluna.
El diumenge de Pasqua és el primer diumenge que hi ha després de la primera lluna plena de primavera.
Per exemple, la primavera comença el 21 de març.. i a partir d'aquest dia, vindrà un dia que serà lluna plena. Llavors, el diumenge següent és el diumenge de Pasqua.

Aquest any la lluna plena va ser ahir (la vau veure? que maca! que rodona! que blanca!) bé, doncs com que el següent diumenge és demà passat (12) doncs és el diumenge de Pasqua.
No sé si m'explico bé.

Total que, a causa d'aquesta poca fixació, la setmana santa pot caure més aviat o més tard. Diumenge de Pasqua està entre el 22 de març i el 25 d'abril. I l'any vinent (segons el calendari lunar que podeu veure aquí) la Pasqua caurà més aviat, ja que la primera lluna plena serà el 30 de març (o sigui, diumenge de Pasqua serà el dia 4 d'abril i Divendres Sant, 2 d'abril).


... I què passa amb les altres festes?

Tot va en funció de la lluna plena de la primavera que us he comentat.

- La Quaresma són set setmanes abans de Pasqua (i la última és la setmana santa)
- El Carnaval, és el cap de setmana abans de començar la Quaresma (per això dels excesos i la festa i tal)(que com ja sabem, acaba amb el dimecres de cendra, o sigui, enterrant la sardina)

- Finalment, la segona Pasqua, que es celebra 49 dies després de dilluns de Pasqua (o sigui, 50 dies després de Diumenge de Pasqua)- També s'anomena Pasqua Granada (i la d'ara, Pasqua Florida) (motiu central d'algunes caramelles).


... I ara me'n vaig a fer bunyols :D (activitat típica i tradicional de Setmana Santa) i si després no plou en gran mesura... intentarem anar a Girona a veure la procesó... com a mínim, la sortida dels manaies! ja us diré si tenim sort...
.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bones!
Una petita correcció a l'instructiu i complet article sobre el calendari lunar i la Pasqua.

La Pasqua Florida és la primera Pasqua (la d'aquest diumenge). La segons Pasqua es diu Pasqua Granada.

Avui fa un dia ben tristoi, eh??

Fins aviat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails