31 de març 2009

II Jornada de Biblioteca pública i inmigració (II part)

I ara la segona part :-) (primera part)

...Quan tothom ha anat acabant de dinar, s'han anat reunint novament els assistents a la sala. Si pel matí hi havia assitència quasi màxima (uns 200), per la tarda s'ha reduït força (horaris laborals i tal).
.

- La primera en parlar ha estat Sandra Ríos: "La biblioteca pública, pedra de toc de la multiculturalitat: on anem a recordar i on anem a crear". Cal dir que, tot i el seu nom llatí, era californiana i ha parlat en anglès (amb expressions mexicanes pel mig).
Era una dona súper happy i optimista. No parava de parlar de la "pedra de toc" (touchtone, com al cine). Picava de mans a la taula i deia que el més important era sentir aquesta mena de "bateg universal" que "ens fa ser multiculturals". Si som multiculturals tenim més oportunitats d'anar més enllà...dins les ments de tothom xD (tot sense parar de picar la taula i fent crits afogats d'ànim amb accent mexicà :D)
Libraries & multiculturalism:
*Assist with transition
*Respect for the "homeland" (disposar d'obres amb el seu idioma i tal)
*Inclusions
*Center of World Cultures (biblioteca = eix cultural amb moltes cultures xD!)
Els americans, com podeu veure, venien carregats d'optimisme!

Tot seguit, tres expeiències "locals" (catalanes)

1. Carme Fenoll i Cyril Torres han explicat el projecte "Bibsons", un programa de ràdio que es fa en directe des de la pròpia biblioteca (Palafrugell), i que ho fan els propis joves. Té lo bo i lo dolent, però el resultat sembla del tot positiu. Els joves duen el control del programa (temes a tractar, etc) i sobretot parlen de música, música del món, música dels seus llocs d'orígen.
La ràdio local els ho cedeix la unitat mòbil i cada dijous emeten. Porten 3 anys i han tingut uns 200 col·laboradors (no està gens malament). Ah! i cada programa s'enregistra en un cd que després es pot agafar en préstec.

2. Maria Gental ha fet una presentació de la seva biblioteca (Districte 2 de Terrassa). Sota el títol de "Interculturalitat i aprenentatge", ha fet una presentació del barri on es situa el centre (Ca n'Anglada) i de la situació general del barri (42% d'analfabetisme o primària incompleta O_o!). S'han anat enumerant diferents situacions de la biblioteca, amb les diferents necessitats i respostes que s'han creat (a base de col·laboracions de diverses entitats).
Personalment crec que el powerpoint incial tenia una cosa millorable: les fotografies, ja que es mostraven fotos de la biblioteca... però eren d'un dia plujós... i les d'interior.. poc il·luminades i tal.

3. Finalment, David Neofuentes ens ha explicat la problemàtica de la biblioteca del Bon Pastor (Convivint des de la biblioteca: l'experiència de la biblioteca Bon Pastor). Tenen una comunitat gitana molt àmplia i per això al centre hi treballa també una educadora social.
Són nanos que a vegades presenten problemes amb les normes, dificultats de relació... I nanos que, molts d'ells, van agafar fa anys un llibre i no l'ha retornat. I amb això es presenta un problema: no poden fer ús de la biblioteca? I la solució ha estat crear una mena de carnet d'us exclusiu per a la biblioteca Bon Pastor.
Diuen que el seu principal repte és fomentar la participació en les activitats infantils; mentre que la seva principal por, és (tal com diuen) que aquesta feina inclusió provoqués que d'altres usuaris deixessin de venir a la biblioteca.

Finalment, torn de preguntes i debat i un monòleg humorístic d'úlima hora ;)
I ah! un regalitu pels voluntaris XD! (la tassa és molt guai, et diu les proporcions per fer cada cosa)
..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails