07 de gener 2021

Castell de Sant Joan de Blanes

Fa pocs dies vaig fer una mini-excursió al Castell de Sant Joan de Blanes. Dic mini-excursió perquè és al poble al costat de Lloret i pujar i baixar no requereix gaire esforç ni temps. Però com que feia molts anys que no hi anava i, quan hi havia anat, havia sigut amb el cotxe... doncs mira, primera "excursioneta" de l'any.

Les vistes valen la pena:

Es tracta d'un castell que, com dic, té unes vistes molt boniques (tot Blanes i més enllà, fins i tot s'hi veu Barcelona malgrat que no arriba ni a 200 metres) i que havia sigut dels vescomptes de Cabrera. Actualment en queda poca estructura (uns murs i poc més) i una torre rodona, que està declarada bé cultural d'interès nacional.Per pujar es poden fer dues coses: seguir el camí dels cotxes o pujar escales, que n'hi ha 600 i pico. A mi personalment les escales se'm fan molt feixugues i els genolls no ho agraeixen, o sigui que vam optar pel camí dels cotxes. No cal patir: com que hi ha cases hi ha vorera i no resulta cap perill. Per baixar si que vam fer algun tram per escales.

Els orígens del castell daten del segle XI i XII per poder vigilar que no vinguessin els pirates (Mallorca en aquells temps era de domini àrab). Poc després també el van anar utilitzant per fer juraments de fidelitat a Ramon Berenguer I i Ramon Berenguer III. Els vescomptes de Girona n'eren els senyors (després van canviar de nom a vescomptes de Cabrera). Un dels qui va fer el jurament va ser Ponç Guerau cap a l'any 1100. Cap al s. XIV el castell va viure el seu màxim esplendor i hi havia més castells per la zona, cosa que es va conèixer com a la "línia de castells de la Tordera", amb l'objectiu de protegir Barcelona pel nord.

No us penseu que sé molta història jo. Ho he buscat a Internet. Per resumir direm que entre anades i vingudes, guerres i litigis, cap al s. XV ja va deixar de ser un punt estratègic i es va anar abandonant, fins que a mitjans del s. XIX s'hi va instal·lar una estació de telegrafia òptica militar i temps després va servir també de refugi durant la guerra civil espanyola.

També hi ha una petita ermita, restaurada i amb dibuixos de la Pilarin Bayés.👇👇👇


Algunes fotos són meves i altres d'una amiga que es diu Montse i que té un mòbil que fa fotos molt xules :) (és a dir: les fotos xules són les seves)

5 comentaris:

mondopunt ha dit...

Quina gràcia una ermita amb dibuixos de Pilarín Bayés ! M'encanta aquesta dona, i m'encanta com dibuixa. Una vegada va venir a Salt a presentar un llibre que s'havia fet d'un indret de Salt i els dibuixos eren seus, va fer un dibuix davant de tothom en un tres i no res. Llavors el va sortejar entre tots els assistents, no em va tocar... Mala sort !!!

roser ha dit...

De les ermites hi ha punts de llibre
https://puntsdellibreroser.blogspot.com/search?q=ermites+blanes.
fins desprès

irati ha dit...

Gràcies per la informació. Prenc nota per quan pugui anar per aquesta zona de La Selva.
IRATI

artur ha dit...

És una sort de que puguis fer una excursió tant xula i sense sortir del poble !. Es veu un lloc molt bonic i una bona passejada .
A gaudir-ne !

Eli Ramirez ha dit...

Montse: sí, jo també soc molt fan de la Pilarín!!!!

Roser: ostres, mhas creat una necessitat.

Irati: sí, val la pena i a més és propera, en mitja horeta llarga et plantes a dalt del castell.

Artur: sí, val la pena. Sobretot per les vistes!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails