08 de setembre 2019

[Sèries] Fariña

Fariña és una sèrie gallega que podeu trobar a Netflix. Crec que no cal que digui de què va, però pels despistats dir-vos que fariña és un sinònim de cocaïna i la sèrie va dels anys xungos de la droga a Galícia.Malgrat que va ser un boom, jo no vaig llegir el llibre en el qual es basa la pel·lícula.. i potser ara ja tampoc ho faré... però també he de confessar que jo en sabia ben poc del tema. Que sabia que a Galícia hi havia hagut problemes amb les drogues i que moltes famílies ho van patir en primera persona, però no m'havia mai parat a pensar en tot el que això va comportar tant pel territori com per Espanya en sí, ni tots els -evidents-interessos que això suposava.

La sèrie, basada en fets reals, són 10 capítols i cada capítol abarca un any: des de 1980 a 1990. El protagonista és el Sito Miñanco, un tio que fa petits trapicheos amb la seva barqueta fins que veu les possibilitats del negoci. Primer comença amb el tabac i sota les ordres de Terito, que és el capo. Però el tio en no res ja s'emancipa i monta el seu negoci indepenent (per sota, però, de les directrius de Terito).

El problema és quan la cosa va a més i aposten per portar droga. Per una part el haixix i després cocaïna, que implica negocis turbulents amb gent de l'altre costat de l'Atlàntic. El negoci és aviat ben rodó (malgrat l'oposició d'alguns clans gallecs). Penseu que en aquella época, el 80% de la droga que rodava per Europa havia sigut desembarcada a les coses gallegues.

Perseguir tot això amb tants diners pel mig (i tantes influències i favors de sotamà) va ser una operació titànica: als darrers capítols veiem l'operació Nécora, que va implicar a moltíssims agents i que va tenir per objectiu enderrocar el narcotràfic a la zona.

La sèrie em va agradar molt quan la vaig veure. La impunitat, els clans familiars, el paper de les dones i les filles... tot plegat amb uns actors que crec que ho borden i es posen molt bé en la pell dels personatges. Vaja, que la recomano molt!

...i també he de dir que la música que l'acompanya està molt bé! :-) (l'opening enganxa)👇

2 comentaris:

Pons ha dit...

Es un documental bastant educatiu de com muntar un negoci de la droga made in spain

Eli Ramirez ha dit...

jeje si, oi? XD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails