29 d’agost 2019

Poblat ibèric Turó Rodó

A vegades anem pel món mirant coses i ens oblidem del que tenim més a prop, oi? Doncs en menor mesura, però aquest agost he aprofitat la visita d'una amiga per anar a un lloc de Lloret on mai havia estat: el poblat ibèric "Turó Rodó".

Aviam, a Lloret hi ha tres jaciments ibèrics (Puig de Catsellet, Montbarbat i Turó Rodó, que també és el darrer que es va obrir al públic). Aquest últim és petit i es visita en 10 minuts, però no per això deixa de ser interessant.(malgrat no tenir molts anys al darrera,
els cartells de dins estan una mica... tocats)

On es situa?

El principal al·licient són les vistes. Si més o menys coneixeu Lloret sabreu que hi ha un castell presidint la platja (FALS, PER CERT, no és medieval ni res). Doncs bé, just al darrera, just on comença el camí de ronda, puges una miqueta i et trobes el poblat. És un lloc petit dalt d'un turonet que en el seu moment els hi permitia estar ben defensats i controlar per terra i mar qualsevol enemic que s'hi volgués acostar.

Castell per darrera

La primera vegada que es va descobrir va ser l'any 1925, però fins a principis del sXXI no s'han posat les piles (i va ser gràcies a una subvenció de l'Ajuntament). Així doncs, només fa uns 15 anys que es va poder excavar totalment i documentar-lo com déu mana (hi van viure íbers des del III aC fins al I aC).

Què hi podem veure?

Oh, doncs pedres. :)
Ara en sèrio. El poblat el formaven 11 casetes, 7 de les quals eren adossades i tenien dues sales. A la foto següent podeu veure com n'han reconstruït una perquè tothom se'n pugui fer una mica a la idea de com vivien aquesta gent :) (s'han utilitzat tècniques i materials de l'època).Les casetes estaven protegides per una muralla, i es calcula que cap a l'any 60 aC van abandonar-lo de forma pacífica. Els romans ja arribaven.


Per saber-ne més

Camí de ronda
I bé, ja sabeu que jo explico les coses una mica a la meva manera, però si voleu saber-ne més us deixo aquí alguns enllaços per a que pugueu ampliar la informació:


3 comentaris:

roser ha dit...

Gràcies, ja tinc una excursioneta pel juliol de l'any vinent

artur ha dit...

Interessant excursió i segurament agradable de passejar per aquest indret.

Eli Ramirez ha dit...

Sí, sobretot seguir el camí de ronda fins una mica més enllà!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails