20 de juny 2019

Micro-ressenyes de còmic (6a entrega 2019)

Sisena entrega de micro-ressenyetes subjectives dels còmics que vaig llegint al llarg de l'any. Avui és el torn d'aquests:
Andaluchinas por el mundo (Quan Zhou Wu)
Aquest títol és la segona part de Gazpacho agridulce, un còmic biogràfic fresc i desenfadat protagonitzat per una família xinesa que viu a Andalusia i que regenten un restaurant xinès dels típics mentre les filles volen campar lliures pel nou món on es troben i han crescut. El vaig llegir al 2016.

Suposo que la cosa devia tenir prou èxit editorial i per això van llençar-se a fer-ne una segona part, que és aquesta que us explico avui. Però clar, la idea inicial ja està (una mica) gastada. Vull dir: la gràcia del primer volum i la seva frescor són coses que ja no es poden repetir en aquest segon llibre, malgrat que la bona voluntat hi és i seria absurd negar que la lectura del còmic proporciona una bona estona de diversió.


Pintas mucho (VVAA)

Aquest crec que l'haurieu de comprar o, si més no, llegir-lo. Té el seu què: 4 il·lustradores de renom (Flavita Banana, Cristina Bueno, Monstruo Espagueti i Lyona) van fer uns tallers en diferents CRAE (Centres Residencials d'Acció Educativa), que són centres per a infants i adolescents (0-18) que, per qüestions diverses, no poden estar amb les seves famílies.
Aquest llibre, fet a 4 mans per les 4 artistes citades, ens permet introduïr-nos al món de l'acolliment familiar i conèixer una mica millor que són aquests centres i quines funcions fan. Esperem que més famílies s'animin a acollir nanos de forma temporal, és molt necessari i hi surt guanyant tothom.
El projecte és de Artsmoved i amb la col·laboració de la Creu Roja.

imatge del dia de la presentació
Vincent (Barbara Stok)
Realment aquest em va agradar molt. Primer per la història (Van Gogh és un artista que per raons diverses em sembla molt però que molt interessant, malgrat que la seva obra no m'apassiona especialment, en general) i segon per l'estil de dibuix del còmic. Amb traç gruixut, colors plans i dibuix senzill ens explica part de la vida de l'autor i ens pot fer descobrir alguna vessant que potser no coneixíem (té tants matisos que qualsevol punt de vista és bo).

No me da la vida (Lucía Be)
Aquest llibre... bueno, és dolentillo. Però m'he rigut amb algunes coses. És allò que en diríem "superficial". Del rollo "per noies" (i que consti que odio fer una classificació així, però es que són topicazos tot). Em va fer gràcia pel títol i pel concepte. Perquè a vegades ens sentim (tots, nois i noies) que "no nos da la vida", i punt. (Pd. Soc generosa amb la puntuació).


Lamia (Rayco Pulido)
Lamia és un d'aquells còmics multi-premiats i ben valorats que et fa sentir com tontu quan no t'agrada. No us passa? a mi molt. I no és que no valori la història que s'hi explica, però és que ni el ritme ni el tipus de dibuix m'han agradat (i jo sóc molt superficial en quant a il·lustració es refereix). Li vaig fotre tres estrelles a Goodreads sentint-me culpable, hahaha.
En podeu veure l'argument aquí: https://www.goodreads.com/book/show/32306349-lamia
Piel color miel (Jung)
I acabo amb aquest, que sí que em va agradar i molt. Té una mica de trampa: ja n'havia llegit el còmic i sabia que la pel·lícula n'era bastant fidel... per tant, anava bastant sobre segur.
Jung, l'autor, va explicar la seva vida en un còmic. Ara deu rondar els 50 anys i tal com explica, el seu aniversari no parteix del dia del seu naixement sinó del dia en que va ser recollit del carrer. Ell va néixer a Corea en una època on els nens abandonats s'apilaven i molts sortien en adopció a l'estranger. Ell va ser un d'aquells nens i va anar a parar a Bèlgica, amb una família que ja tenia diversos fills. I la adaptació va costar, no va ser un nen fàcil, en alguns moments ho va passar del tot malament. Com ell, molts altres nens adoptats mancats d'origens i d'identitat. Val la pena llegir-ne la història: al ser autobiogràfica desprèn molt de sentiment i s'encomana.LinkWithin

Related Posts with Thumbnails