23 de novembre 2018

Visitant l'ISPC: Centre de Coneixement de la Seguretat

Ahir vaig anar al ISPC, l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Sí, allà on es formen els mossos i la guàrdia urbana, a Mollet (bé, en realitat està a Parets del Vallès).

Però no, no he canviat de professió i no és la meva intenció fer-me mosso (vaja, ni que volgués... amb lo debilucha que sóc a nivell físic i lo emocionalment inestable que sóc, no crec que arribés ni al primer tall) En realitat vam anar un grupet a visitar LA BIBLIOTECA. És una d'aquelles visites mensuals que organitza el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya [COBDC].


El centre

L'ISPC està a Mollet, però si vas amb tren has de parar a Parets. De fet és molt curiós: des de la mateixa via del tren hi ha una porteta que hi accedeix directament... jo no m'hi havia fixat mai (bé, tampoc vaig molt sovint a Parets, tot sigui dit...). És una porta secundària, sí, però no deixa de ser curiós.

L'ISPC està allà al mig del no res però tàcticament està molt ben ubicat perquè connecten diverses carreteres i autopistes i com que ocupa vàries hectàrees doncs tenen espai de sobres :)

Em podria enrollar molt parlant de l'edifici i la seva creació, però és més fàcil si visiteu la web. Jo del que vull parlar és de la biblioteca, del centre de documentació. Es va crear l'any 1989, poc després de la inauguració de l'edifici. En aquells moments s'hi va apostar per consider-se una peça clau en un espai formatiu com és l'Institut. Penseu que en aquest centre s'hi fa formció bàsica (guàrdies i mossos que passen la primera part de la opo), formació continuada, cursos per a la promoció professional, per especialitzar-se, etc etc etc. A més, des de fa realitvament poc també són un centre adscrit a la Universitat de Barcelona i fan un grau universitari (400 estudiants de grau i ara fa poc n'ha sortit la primera promoció).

El Centre de Coneixement de la Seguretat

En altres paraules: la biblio. Com ja he dit fa un moment, es va crear l'any 1989. És la biblioteca més important que tenim especialitzada en aquest tema. Consta d'uns 40.000 documents i ara mateix a part del seu propi catàleg la podem trobar integrada al catàleg de les BEG (Biblioteques Especialitzades de la Gene) i el del CCUC (Catàleg col·lectiu universitari). 

Ens van ensenyar la biblio i la sala d'estudi mentre ens explicàven les tasques que duien a terme (hi treballen quatre persones). Així com a coses destacades (almenys per mi) podríem dir:
  • Tenen una mena de Moodle on pengen informació, obres en línia, accés a bases de dades i la Bibliografia Recomanada de les assignatures; 
  • Abans teníen molts mapes perquè hi ha una assignatura que va de coneixement del territori però que ara ja no surten tant perquè tot està en línia (curiositat: al centre també hi ha bombers i antigament sortien a fer exploració amb brúixoles per formar-se en orientació, però ara amb GPS tot ha canviat bastant).
  • Tenen una bústia de retorn perquè el centre està obert 24 hores 
  • Per classificar fan servir la CDU normal + una classificació pròpia per les coses més específiques (tot i així el número 3 ja és enorme).
  • Tenen coses a RACÓ, MDC i Recercat
Bueno i així destacat això seria lo que més m'ha cridat l'atenció. Cadascú recorda coses diferents, suposo. (Lo de la brúixola m'ha fet gràcia).

Les instal·lacions

I després, com que ha sobrat temps, han sigut molt amables i ens han ensenyat les instal·lacions. :-) (Bé, no profundament... però ens n'hem fet bastant a la idea). Hem passejat pel ampli pati i hem vist els mòduls on fan les classes, la plana on cada matí han de formar, les pistes d'atletisme i camp de futbol...(lluny quedava el camp de tir, però se sentien els trets).

Lo de formar era curiós, eh. Cada classe va junta a tot arreu i formen de dos en dos i es mouen ordenadament. També si es troben amb altres polis han de saludar. Tot molt correcte. Es veu que quan entren els hi donen uniforme, gorra, botes, xandall, kimono... es que fan moltes coses, allà dins!

En un moment donat hem passat pel gimnàs i hi havia ple de persones fent exercici: uns fent una mena de partit de bàsquet, altres practicant coses... (queda molt TEEN si dic que ens hem alegrat la vista una mica? perdó, eh).

I DESPRÉS HEM VIST LO MÉS GUAI: EL BULEVARD

A sota, baixant unes escales al costat de la pista d'atletisme, hi ha la zona que s'anomena BULEVARD i és una mini ciutat recreada per fer-hi simulacres. Hi ha una gasolinera, una botiga, un estanc, una pastisseria, una comissaria...  i allà, per grupets, fan coses. Per exemple, avui hi havia molts grups però un d'ells cridava molt l'etenció perquè estaven simulant una mena d'aldarull amb un detingut. Es veu que allà els futurs polis s'estressen bastant perquè han de fer-ho molt bé si volen aprovar. Els avaluen tres persones: l'instructor, un professional en actiu i un psicòleg. òBviament no he fet cap foto però ojalà us ho poguessiu imaginar una mica.

L'únic que he fet ha sigut un dibuix del resum del dia:

Altres visites realitzades en el passat:

2 comentaris:

Pons ha dit...

Molt fan de la Eli mirant el gimnàs xD

Eli Ramirez ha dit...

Home clar... ^^U

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails