24 de juliol 2018

[Expo] Disney: L'art d'explicar històries

Ara pensava que, fa tant que no actualitzo, que se'm va passar comentar una de les expos "estrella" del CaixaFòrum d'enguany: la de Disney.

Abans de començar, diré que me l'esperava una mica diferent, potser per la seva precedent (l'expo de PIXAR va ser TOP) però bueno, Disney és Disney... ens pot agradar més o menys, però són capdevanters en un món d'il·lusió. Que coi, s'hi havia d'anar! (sento dir-vos que ja fa mes d'un mes que la van retirar i ara crec que està a Madrid). Anyway, us poso algunes fotos i explicacions per si a algú li interessa "a toro pasado".

La expo estava dividida en 5 àmbits i tots ells estructurats sota el lema de "l'art d'explicar històries". Hi vaig trobar a faltar MOOOOOOOOOOOOOOLTS referents, que consti.

  • Els mites. Aquí comença la gran aventura. Bàsicament parlava dels origens i de com els mites i els herois van ser una font d'inspiració per Disney (i encara ara). Hi havia esbossos d'Hercules.
  • Les faules. Els animals prenen la paraula. Aquesta era potser una de les parts més interessants, amb les històries més antigues de Disney i les més clàssiques, protagonitzades pels personatges que tots coneixem o contes populars com els tres porquets.

Quién teme al lobo feroz, al lobo, al lobo....


El que mola més d'aquest tipus d'exposicions és sempre la mostra d'originals... :-)
  • Les llegendes. Ens endinsem en el misteri del bosc. Aquesta part també estava molt bé perquè potser reuneix les pel·lícules que més hem vist a la nostra infància (bé, jo ja sóc més actual i sóc més de l'época de la Sirenita i el Rey León, però ja m'enteneu). Merlín el encantador, Robin Hood....

  • Tall tales. Els contes nord-americans. Aquí no vaig fet fotos ni res perquè era sobre folklore EEUU i ho vaig trobar bastant allunyat.
  • Els contes de fades. Benvinguts al castell de "feliços per sempre". I aquí ja la época actual de Disney, sent Frozen el màxim representant d'ella en aquesta expo. Però també hi havia força material de la Blancaneus :-)



De retruc vaig anar a una de les conferències, concretament la primera i que duia el títol mateix de "L'art d'explicar històries". Anava a càrrec d'un dels artistes que treballen als estudis de Disney i em va semblar molt interessant. Us deixo una foto i en destaco algunes idees:


 Disney és el que és gràcies al seu art a l'hora d'explicar històries
  • Al principi ningú apostava per l'animació, Disney sí. Però costava arrencar (econòmicament parlant) per això al principi només es feien curtmetratges. Amb Blancanieves hi va haver un abans i un després.
  • Tenien clar que la gent s'hi tenia que sentir identificada si volien triomfar i arrelar-se. Hi ha elements universals que agraden a tothom i calia trobar-los per arribar a tots els públics.
  • Després d'uns quants èxits, Disney va anar caient... cada cop era més car i cada cop tenien menys beneficis. Per sort va arribar el canvi de paradigma i van introduir-ne un element clau per al nou èxit: LES CANÇONS
  • La música va tornar a connectar amb el públic i la mostra en va ser LA SIRENITA, a l'any 1989. Tot va ser gràcies a Howard Ashman, que feia musicals a Broadway. (Per cert, que va morir de SIDA i va ser el seu nòvio qui li va recollir l'Oscar).(o això és el que va dir el conferenciant, no m'ho feu buscar).
Destacar dues coses més: semblava que Disney tornava a anar de capa caiguda fins que va arribar Frozen i ho va reflotar tot. Suposo que tot són etapes. I ah! un apunt curiós per a bibliotecaris-arxivers: fins fa poc qualsevol persona que treballes allà podia agafar material d'arxiu tranquilament per documentar-se, sense tenir en compte la preservació necessària.... ara ja no. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails