18 de juny 2018

Micro-ressenyes de còmic (6a - 2018)

Nova ració de "micro-ressenyes" de còmic que he anat llegint darrerament (que ja sabeu que més que ressenyes són opinions XD), arribant ja a la sisena del 2018. Aquest són els d'aquesta vagada i, de nou, les he intentat agrupar temàticament. El tema és "còmics i dones".Poncho fue (Sole Otero)

Comencem amb una relació de parella una mica, bastant, tòxica. Poncho fue, editada per La Cúpula, ens parla de la Lu i el Santi, un noi i una noia que es coneixen, s'enamoren i comencen a viure junts. Al principi tot és molt maco, però poc a poc el Santi comença a mostrar-se masclista i a aprofitar-se de les febleses de la Lu (inseguretat i baixa autoestima) per créixer. I clar, com ja us podeu imaginar la cosa es va complicant fins a convertir-se en força insostenible.

Relació tòxica que podria ser la de moltes persones i que va fent ràbia a mesura que vas llegint.
M'agrada, per cert, la il·lustració i el tractament del color que fa la Sole Otero al llarg de l'obra. Si voleu saber-ne més, també fa un curs a Domestika: Introducción a la psicologia del color. La narrativa cromática.Girls und panzer #1 

Aquest còmic (manga) és la típica frikada japonesa. No diuen que els nipons tenen còmics de qualsevol temàtica? doncs aquest n'és un bon exemple. I lo pitjor de tot és que confesso que me'l vaig comprar, jajajajaj!. Estava de novetat al saló del manga i hi havia molta, molta promo. Ninotets, sèrie anime, figuretes vàries... però si, anem a l'argument: doncs és una escola on les noies van per aprendre a dominar tancs, ja que és una societat on se suposa que les noies que dominen aquest tema són molt pro. Té el seu què. Els tancs estan detallats fins al més mínim i les protagonistes són les típiques japonesetes mones. L'he trobat molt fluix de fil argumental...Femen

Femen és un moviment feminista que es va crear a Ucraïna fa uns 10 anys. Segurament heu vist algunes de les seves accions als mitjans: protesten amb els pits descoberts i missatges en pancartes i al propi cos contra tota mena de coses injustes: indústria del sexe, opressió, dictadures, patriarcat, institucions religioses, etc.

El còmic serveix per posar-se a la pell d'una noia que, farta de moltes coses, decideix entrar a l'entitat i començar a formar-se per ser-ne part activa. De retruc, es veu com això li porta problemes a la feina, a la família i amb la parella.

L'he trobat bastant fluixet en quan a contingut (s'ajunten moltes coses per fer-les coincidir en una sola protagonista i queda poc creïble), argument (no hi ha grans girs ni misteris) i fins i tot el dibuix i aplicació del color trobo que queda una mica superficial. Li fallen coses.


Valerosas 1 i Valerosas 2

VALEROSAS ÉS IMPRESCINDIBLE! sí sí, està súper bé. De tot el que comento avui aquí, aquests els hauríeu de pillar de la biblio demà mateix si és que encara no ho heu fet :-)


Són vides de dones que han destacat per alguna cosa. O que HAURIEN d'haver destacat però han quedat en l'ombra, com sol passar. I és una pena. Però l'autora -Pénélope Bagieu- les recupera en dos volums (ai, van dir que hi hauria un tercer?) i en cinc o sis pàgines il·lustrades explica des del seu naixement fins a la seva mort (si és que ho estan) i el motiu per el qual mereixen estar destacades en la història del món.

Mola perquè hi ha DE TOT, tot tipu de dones... revolucionaries, científiques, escriptores, actrius, esportistes... i malgrat que algunes són conegudes, de la majoria segur que no en sabeu res o quasi res. El que està súper bé també és el to en que s'explica, molt humorístic, amè i simpàtic. Els dibuixos són una monada i estan súper bé, acompanyant perfectament la biografia de la dona en qüestió. En fi, estaria escrivint 10 paràgrafs més com a mínim per citar-vos algunes de les dones més sorprenents... però crec que és millor que ho deixi aquí i ho descobriu per vosaltres mateixos, ja que val la pena.
2 volums, 30 vides i una gran feina de documentació al darrera.

La nena que volia dibuixar

Acabo amb la Roser Capdevila, autora nostra i d'aquí.
Al nostre país tenim moltes grans il·lustradores. Una d'elles, òbviament, és la Roser Capdevila, autora de les 3 Bessones (et al.). Aquesta obra repassa la seva vida (la seva infància) de la millor manera possible: amb els seus propis dibuixos.


Em costa ser neutral i imparcial: m'agrada i punt. L'he gaudit moltíssim i crec que és un llibre màgic perquè a part de mostrar-nos una època i un context, no hi ha res millor que una autobiografia il·lustrada sobre les coses que et van marcar quan eres petit. Ho admiro molt!

I per cert, LLEGIU-VOS aquesta entrevista, que fa posar la pell de gallina:
Catorze. Ja no puc dibuixar perquè no hi veig. 

3 comentaris:

Roselles ha dit...

Valerosas m'atreu, prenc nota. A casa llegim "Contes de bona nit per a nenes rebels", a la meva filla li encanta (té quasi 5 anys), i veig que és per l'estil. Però crec que el Valerosas fa més per mi que per ella.

roser ha dit...

Quina entrevista més maca!

Eli Ramirez ha dit...

Valerosas és OR PUR! el gaudiràs tu i li faràs gaudir a ella, però sí. Busca'l!!

Roser: sí, molt. Llàgrimes als ulls!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails