28 de maig 2018

Ruta per la Barcelona subterrània: Tren de Sarrià + Avinguda de la Llum

Aquest mes de maig ha passat sense pena ni glòria. Ni l'he vist passar. I aquest cap de setmana volia fer moltes coses i no he fet res: se m'ha passat la expo del World Press Photo, el Matsuri, el Gutterfest i la expo de la Lita Cabellut, que també acabava ahir. Tot molt fantàstic.

Però una cosa si que he fet: una ruta de la mà de CultRuta: "BCN subterrània: Tren de Sarrià". Es tracta d'una ruta d'unes tres hores que explica una mica els orígens del tren de Sarrià (actualment FGC) i amb l'al·licient de l'antiga Avinguda de la Llum: es visiten espais normalment tancats com l'antic Salón de Recreativos (tancat i barrat des de 1989), l'Espai de la Llum i l'Espai Albert Vilalta, que ara us explicaré una mica per sobre.

El tren que va des de Barcelona fins a Sarrià té uns 150 anys d'història: la ciutat ha canviat moltíssim. Aquest tren, que ha dividit l'Eixample en dues meitats i que ha sigut testimoni de molts fets i anècdotes, és el protagonista absolut d'aquesta ruta que, si us mola el tema, us recomano que feu. Ara bé, intrínsecament aquest tren va lligat a l'Avinguda de la Llum:


Ara bàsicament no en queda res, però era una galeria comercial subterrània que hi havia a Barcelona (la primera d'Europa) i que ocupava pràcticament l'espai que avui ocupa el Sephora del carrer Pelai. Es va obrir l'any 1940 i va durar fins als anys 90 (això és molt fort perquè, com que jo no sóc de Barcelona, a mi tot el que sigui anterior a les Olimpíades no existeix). Al principi tenia molt d'èxit i molta gent hi anava: hi havia molts comerços, bars... fins i tot el primer bar on es van servir DONUTS.

Al principi la idea no era fer una avinguda sinó una mini ciutat que ocupés l'espai que va des de Universitat a Urquinaona i pujant per Balmes fins a Gran Via, incloent unes piscines i no sé que a sota de plaça Catalunya. El projecte fins i tot es va arribar a aprovar, però la manca de finançament va fer-ho tirar enrera. I encara sort: cap als anys 60 allò ja començava a decrepetijar (fer-se decrèpit) (m'invento paraules). 

Es "conserven" dos espais (no sé si conservar és la millor paraula)

  • Espai de la Llum: és on estava l'antic cinema. Als anys 40, quan es va inagurar, era un cine guai on feien pelis Disney i coses així. Però en la seva última època era un cine de Sales X. Ara ho han arreglat: han tret les cadires i han posat plafons per explicar una mica el tema del tren de Sarrià.

  • Salón de recreativos: aquest espai es pot visitar des de fa molt poquet. (((Recreativos es una paraula que sona súper-antiga, com ULTRAMARINOS))). En queda molt poca cosa: el cartell i l'olor a humitat rància... no en queda res més. Ni màquines del millón ni billars, res. Una sala buida però curiosa de veure:La visita ha seguit a través del FGC, hem anat fent diverses parades i el nostre guia anava explicant moltes coses (en sabia un munt). (He de dir que les rutes que he fet amb CultRuta sempre han sigut molt professionals... n'he fet crec que tres... val, no gaires, però les tres han anat bé!).

La última parada era a Sarrià, que és un FGC hi té unes oficines i un centre de documentació, arxiu i exposició. I allà ens han explicat algunes coses més i hem donat per acabada la visita. :-)4 comentaris:

Pons ha dit...

ruta ideal per vampirs

Eli Ramirez ha dit...

No, per vampirs n'hi una de nocturna que parlen de la vampira del raval i coses d'aquestes més sanguinàries :D

Moroboshi ha dit...

Fascinant, Eli! M'encanten aquestes coses. Com la visita a les clavegueres que vaig descobrir també gràcies a tu. M'encantaria poder visitar parades de metro abandonades, a veure si algun dia en fan una visita i me n'assabento.

Això de l'Avinguda de la Llum era una cosa única o es fa més vegades?

Per cert, els recreatius són quelcom que ha passat de moda, però per desgràcia només la versió de videojocs... (que, curiosament, encara es pot trobar una mica per la teva Costa Brava natal) La de les màquines escurabutxaques encara existeix, i no té pinta de desaparèixer. Sigui com sigui, "ultramarinos" sí que sona antiquadíssim, però això altre, en una forma o una altra (abans millor que ara) encara té vigència xD

Ah, i jo soc de Barcelona, però no em preguntis gaires coses sobre abans dels Jocs Olímpics. Era petit. Tampoc no vaig seguir els Jocs, i de tota manera tu saps molt més de Barcelona que la majoria dels que en som originaris.

Eli Ramirez ha dit...

ei toni!
Doncs ho fan més vegades, forma part dels itineraris que organitzen els de CultRuta. Estan intentant aconseguir més rutes i més espais, però es veu que costa obtenir permisos...

Si, això dels recreativos em referia sobretot a la paraula. però tens raó, cada cop n'hi ha menys. A lloret tenim un lloc que es diu MAGIC PARK i és un espai amb màquines per jugar i una pista d'auto-choques.

Tio, jo SÍ que vaig seguir els jocs! ens van adoctrinar amb tant de COBI! jejeje

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails