11 d’abril 2018

[Lectures] Cómo divulgar ciencia a través de las redes sociales (Javi Polinario)

Ara fa bastaaaantes setmanes em vaig llegir aquest llibre. És bastant gruixut i aporta molta info, per la qual cosa vaig trigar una mica en completar-lo :-)

L'objectiu de l'obra és mostrar, sobretot, com poder aprofitar les xarxes socials existents per divulgar ciència. Certament es tracta d'un llibre força enfocat a investigadors que vulguin difondre tot allò que fan, però com que s'explica cada eina amb tant de detall i amb tants exemples, pot ser una lectura ben vàlida per a tothom a qui li interessin les xarxes socials i el seu potencial.

Tenim com a punt de partida que ja res és com abans. Quan antigament es feia un estudi, un experiment o el que sigui, hi havia uns mitjans per donar-ho a conèixer. Ara, tot i que la majoria de mitjans persisteixen, han entrat en joc moltes coses que val la pena aprofitar, i una d'elles són les xarxes socials. Amb les xarxes pots arribar a un públic molt més ampli que, malgrat que potser no es tan específic (hi ha de tot) et pot donar més visibilitat. I una major visibilitat al final es pot traduir en un major impacte i en un major finançament. El llibre detalla una per una aquestes xarxes i posa exemples de coses que es poden fer, com s'han de dir i quina és la millor manera de comunicar-les (no hi ha un patró fix per a totes elles, cada eina o xarxa té els seus trucs, els seus avantatges i els seus inconvenients).

Aquests són alguns dels temes que s'hi tracten:
  • Conèixer les xarxes socials generalistes (Twitter, Facebook...) i com es poden utilitzar per difondre ciència
  • Beneficis d'utilitzar les xarxes socials i les possibles pors
  • Ciència oberta, mètriques alternatives, ciència ciutadana
  • Quina estratègia seguir, com fer un bon pla de social media i com cuidar i potenciar la nostra marca personal com a investigadors
  • Com gestionar les xarxes socials i perquè és important participar i ser-ne un membre actiu
Hi ha un capítol que està dedicat als diferents tipus de continguts òptims per a cada tipus de xarxa (imatges, vídeos...) i, també, hi ha un gran capítol dedicat als blogs que inclou idees per als continguts, consells per al redactat, etc.

Resumint: un llibre útil, ben estructurat i amb tota la informació que cal per moure's per aquest ambient. Ideal per aquelles persones que volen divulgar la seva ciència i tenen alguns dubtes o els hi falten idees per arrancar i crear comunitat. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails