27 de setembre 2017

Micro-ressenyes de còmic 2017 (núm. 6): Històries de barri | Jane, el zorro y yo | Hansel e Gretel | El mundo a tus pies

Ja han passat dos mesos des de l'anterior capítol de "micro-ressenyes" de còmic. Bé, com que se m'estan acumulant, aquí van quatre més🌝:

1. Històries de barri (Bartolomé Seguí, Gabi Beltrán)

Hi ha còmic que no només estan ben fets sinó que, a més, ens expliquen una història interessant. I aquest n'és un bon exemple. Em va agradar molt, és digne de que tothom li doni una oportunitat. Un còmic social i autobiogràfic que ens remunta fins al barri xino de la Ciutat de Palma al voltant dels anys 80.
El còmic està protagonitzat per en Gabi, un adolescent que viu en una família amb certs problemes i que va descobrint, poc a poc, el món del sexe, la violència i les drogues. Tot són records viscuts en primera persona i això fa que l'obra prengui més significat. El Gabi és un bon nano, amb ganes de viure i de tirar endavant malgrat que l'entorn no li sigui favorable.

Pd. Entre altres, aquesta obra va ser nominada a la millor obra espanyola al Saló del Còmic de 2011. El vaig veure un cop a molt bon preu al mercat de Sant Antoni i ara em sap molt de greu no haver-lo comprat! :-) El podem trobar traduït també al francès, alemany i italià.

2. Jane, el zorro y yo (Isabelle Arsenault)

Aquest tampoc es queda curt. "Jane, el zorro y yo" és una magnífica història (a cavall entre còmic i àlbum, quasi) que tracta sobre el tema de l'assetjament escolar i el pas cap a l'edat adulta del nostre cos. En aquest cas ens parla de l'Hélène, però podria ser qualsevol altre adolescent de la seva edat. Ella ha vist com totes les seves amigues li han començat a fer el buit sense cap motiu aparent i la única companyia que li queda és la lectura de les obres de Jane Eyre, que li retornen una mica l'autoestima.
És un llibre molt bonic a nivell visual: les il·lustracions són precioses, a llapis amb tocs de color en algunes escenes. A mesura que anem passant pàgines anem agafant empatia amb la noia i ens anem sentint com ella. És un tema complicat, però està molt ben portat.


3. Hansel e Gretel (Sophia Martineck)

Crec que aquest còmic no s'ha editat al nostre país. El vaig trobar quan vaig estar a Bolonya per la fira del llibre infantil. Hi havia una exposició dels originals i no vaig poder evitar comprar-lo. :-)

És una nova versió del clàssic conte de Hansel i Gretel (Grimm), però aquest cop en còmic i amb un ambient tot així com "lúgubre".
L'autora té un traç força peculiar (segur que hi ha gent a qui no li agrada) però, a la vegada, enganxa. Vull dir: mires els personatges i de bones a primeres els veus rígids i bastant inexpressius, però et quedes "embobat" mirant l'estructura de la vinyeta, els boscos frondosos i la terrible caseta de xocolata que amaga en el seu interior.

4. El mundo a tus pies (Nadar)
I per últim, acabo amb aquest còmic de Nadar que són tres històries sobre la societat actual. Podria dir que són, en general, tristes... però no seria del tot cert. El que si que s'hi reflexa al 100% són tots els problemes que vivim avui en dia la gent de la nostra generació: tenir estudis però no trobar feina al nostre propi país i haver de buscar-se la vida fora, adaptar-se al món actual, no tenir prou diners per pagar una hipoteca, buscar noves maneres d'obtenir diners... són tres històries carregades d'impotència, frustració. També és recomanable llegir la seva obra anterior, "Papel estrujado".
Ara a veure si no passa gaire temps fins al proper capítol de micro-ressenyes. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails