25 d’agost 2017

[Lectures] El teu nom és Olga (J. Maria Espinàs)

Un dels llibres que he llegit aquest any és aquest: El teu nom és Olga.

El llibre es va escriure als anys 80 i des de llavors s'ha reeditat diverses vegades (es va editar fins a 19 vegades en quatre anys!) i també s'ha traduït a varis idiomes com ara el castellà, portuguès, anglès, alemany... i alguns altres. I bé, no puc negar que el llibre està bé: és un referent. El narrador és el propi Espinàs, molt conegut aquí, que explica com és la seva filla Olga, que té síndrome de Down (SD). 

Jo personalment he de dir que m'ha costat connectar amb el llibre. El pragmatisme i objectivitat amb el qual parla, sumat al vocabulari caduc, m'ha frenat bastant. Desenganyem-nos: fa 30 anys no es parlava de la mateixa manera quan a discapacitat ens referim. El llibre mostra la estimació infinita d'un pare vers la seva filla i on sovint es fan pensaments en veu alta carregats de paraules com subnormalitat o mongolisme (de fet, diferencia entre gent normal i subnormal). 

El llibre va servir en aquell moment perquè moltes famílies en situacions semblants es trobessin més acompanyades en aquest procés. S'ha de pensar, i ell mateix ho comenta en algun moment, que als anys 80 no hi havia tampoc els avenços que hi ha ara. A la Fundació Catalana de SD, per exemple, es fa moltíssima feina, però tot just ha complert 30 anys!. Abans tot el tema de l'atenció precoç, escoles, teràpies i socialització no es feien, o no es coneixien, o quasi no es posava en pràctica.

Crec que el llibre és interessant de llegir tant pel context com per les relacions familiars. De fet, l'any passat (2016) el llibre s'oferia amb el diari El Periódico per la diada de Sant Jordi. Aquí en podeu llegit alguns extractes / reflexions:


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails