11 de juliol 2017

Visitant "La Model", presó de Barcelona

La presó Model, centre penitenciari de Barcelona, va tancar portes ara fa just un mes. Fins a mitjan de novembre es poden visitar algunes de les instal·lacions: s'ha de reservar a través de la web (Visites a la Model), és gratuït i la veritat és que hi ha molta demanda (si voleu anar i encara no heu reservat: espavileu!). Crec que abans de setembre ja no queda res, i això que fan visites cada 15 minuts i amb caps de setmana inclosos :-)

Doncs bé, ahir vaig anar-hi.

La visita no és guiada: et donen un mapa i has d'anar seguint les línies grogues. Lo bo és que hi ha molt personal de seguretat que a part de controlar et respon a qualsevol cosa, ja que ells es coneixen la presó millor que ningú.

La visita comença a la porta d'entrada i passant tres cancells. Seguint el camí el primer que veiem és el panòptic, que és un punt des d'on es podien veure de forma molt fàcil les sis galeries. Penseu que té una estructura com molt radial i això facilitava que tot es pogués controlar bastant més ràpid.

Pati
Doncs això. Un cop vist el panòptic, et deixen veure tres galeries i el pati. Remarco la importància de parlar amb el personal, més que res perquè ells mateixos són conscients que falta informació i que les coses s'haguessin pogut fer d'una altra manera. Si només mires, la visita queda una mica empobrida. Un dels guàrdies ens ha comentat que es sentien segurs treballant allà precisament per la forma d'estrella que té la model: quan hi havia una baralla, per exemple, en pocs segons arribaven els reforços (ell mateix ens deia que, de forma general, els problemes es resolíen en menys de 3 minuts i que, si passava dels cinc, ja era un problema GREU).


A banda del que hi ha, també s'ha muntat una exposició: "13 històries de la Model", que la podreu trobar a la cinquena galeria. Allà han recreat 13 cel·les amb 13 històries, cada una especial pel que sigui (per exemple, el Vaquilla o Puig Antich).

També hem vist la biblioteca. Bé, no és la biblioteca en sí, sinó la de la galeria. Per sort quan era estudiant de la facultat vam poder anar un dia a fer un taller amb els interns amb l'assignatura de Serveis Especials, i recordava una biblioteca molt més gran. Per tant, aquesta és la de la galeria. Com a curiositat, dir que hi havia tres cartells:

  • Un informant que el préstec és per set dies
  • Un altre avisant que si et canviaven de galeria, que avisessis a la biblioteca
  • I un amb les novetats de gener de 2017 (molt recent tot plegat!)

 

 Altres serveis, perruqueria:


Una cartellera amb avisos (informació sobre el "vis a vis", canvi de llençols, etc.)


I la zona de visites. Màxim 20 minuts i màxim dues trobades per setmana.


I aquí, que avui en dia era la sala de recepció de paqueteria, és el punt just on van matar a Salvador Puig Antich.

El futur de la presó? Diuen que seran equipaments de barri. No em sembla malament, però a la mateixa vegada crec que és un error tirar-la a terra. És part de la història del país i de la ciutat. Algunes ciutats han aprofitat les seves antigues presons per mostrar-les, no sé. O ni que sigui una part... en fi. Hi ha 15 centres penitenciaris a Catalunya i 7 de cada 10 presos no reincideixen (un dels índex de reinserció més elevats, segons diuen). Actualment hi ha 8.749 persones repartides en els 15 centres.

Recordeu: si aneu, sobretot parleu 
amb el personal: tenen molt a dir!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Totalment recomanda la visita, encara que en el meu cas si que va ser guiada, amb una part final per lliure. El més interessant va ser parlar amb el "personal", no hi perdeu la oportunitat!

Eli Ramirez ha dit...

Quina sort que fos guiada! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails