09 de maig 2017

Paul en el norte | Paul en Quebec (Michel Rabagliati)

Si hi ha una saga de còmics que gaudeixo enormement (Yotsuba a part) és la del PAUL. Sóc molt fan del tipus de dibuix (atintinat), les històries quotidianes, el pas dels anys i de la vida, les reflexions barrejades amb el seu humor irònic característic... es pot dir que amb els còmic del Paul veiem el pas per la vida d'un noi que creix i es converteix en pare (alter ego del propi autor). De forma desordenada, això sí. Episodis solts de la seva vida.

En aquesta ocasió he llegit aquests dos:
En el primer, Paul al Quebec, veiem ja un Paul crescut amb una filla i s'hi tracta el tema de la malaltia i la mort. En aquest cas l'afectat és el seu sogre, en Roland, el pare de la seva dona. 

S'hi barreja la nostàlgia pels bons temps viscuts i el procés de l'enfermetat, la mort i el dol.

Ell mateix, l'autor, havia dit que l'havia dedicat al seu propi sogre (totes les seves històries es basen en coses que li han pasat a ell mateix). Té moments molt emotius, així com la reflexió sobre la pròpia mort i on hem de passar (i com) els darrrers dies de la nostra vida.
A mi personalment m'ha agradat molt, és veritat que té un punt trist... però pràcticament tots el tenen (no sé si heu llegit "Paul en los scouts").

El segon, Paul en el norte, retrocedim fins a la seva etapada adolescent. Una época força dolenta per qualsevol persona d'aquesta edat. En Paul aquí té uns 15 anys i la seva vida és bastant simple, es queixa per tot i no troba prous motivacions. L'únic que vol es comprar-se una moto, una Kawasaki KE-100. Casualment fa nous amics i això li obra moltes portes, moltes noves aventures i fins i tot un amor.

Les històries del Paul molen perque l'autor també cuida molt el context històric. D'una manera més o menys subtil ens podem fer a la idea de la situació que s'està vivint (referèndum en el primer cas i Jocs Olímpics en el segon cas: Montreal 1976).

També cal apuntar que és un autor que no s'oblida de les biblioteques a l'hora de dibuixar (veure ressenya Paul en los scouts) i aquí no és menys:


Per cert, l'escaneig en aquest cas no és meu. L'he tret del magnífic blog "Diario de lectura de cómic Jiro Taniguchi".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails