30 de març 2017

7a Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social: La inclusió digital

L'altre dia vaig anar a la Jornada de Biblioteca Pública i Cohesió Social, que enguany arribava a la setena edició i estava dedicada a la inclusió digital. Es va fer a la biblio Jaume Fuster (barri Lesseps).

Van durar tot el dia, matí i tarda.
Sense ànims d'exhaustivitat i seguint el meu propi criteri subjectiu, aquest va ser una mica el resum de la jornada:

Matí

Després dels parlaments inicials protocolaris i de rigor, vam tenir la sort de sentir tres experiències intrernacionals:

  • Britta Schmedemann (Bremen, Alemania). La situació de Bremen no és fàcil: és la comunitat (länder) més endeutat, tenen molta inmigració i refugiats (+diversitat), una població envellida, etc. Tot i així han pogut anar innovant i a dia d'avui s´n un gran exemple a seguir. Tenen videojocs, piano, futbolí... . Una de les coses que em va agradar més són les maletes de recursos didàctics que ofereixen, sense retorn, a albergs de refugiats. És un préstec permanent amb fons que pot ser de gran utilitat per les persones que arriben i que coneixen poc el nou entorn on es troben.  També intenten formar als professionals en temes d'interculturalitat.

Va costar convèncer els de dalt pel tema futbolí

  • Julien Broquet (París, França). La bibliothèque Vaclav Havel de París es troba al barri de La Chapelle de París, un barri força popular històricament parlant i molt marcat. De la seva presentació destaco la importància que li va donar als videojocs (tenen una sala amb consoles i demés, i fan moltes activitats al voltant d'això). Allà els hi han vingut molts immigrants, en massa, i calia plantejar-se nous reptes i projectes. Intenten oferir el màxi d'accés possible als recursos digitals, i fins i tot tenen mediadors de caràcter digital per ajudar en el que pugui fer falta. Julien també va parlar de la importància de col·laborar amb diferents agents i entitats del barri, així com les col·laboracions existents amb escoles, gent gran i discapacitats.
  • CJ Lyne (Cleveland, EEUU). Finalment, el matí va acabar amb el terremoto CJ. Ei, en el bon sentit de la paraula. En CJ té muntat un MakerSpace (espais de fabricació) a la TechLibrary de Cleveland, un edicifi annex a la biblio principal. Allà la gent es converteix en creadora. La biblio posa els mitjans i allà la gent fa coses: tenen impressores 3D, màquines d'àudio i enregistrament sonor, màquines de cosir, tallador de làser, etc etc etc. Tot això en una zona bastant pobre si es compara amb altres estats dels Estats Units. De fet, en CJ va parlar de l'alta taxa d'abandonament escolar que hi ha a Cleveland i de la bretxa digital existent que calia reduir (i ens va dir que feien tasques d'inclusió digital més enllà de lo típic).
    Bé, el Tech Center és allò que tothom hauria de tenir a prop. Allà van comprar una impressora 3D quan encara no eren conegudes (2012) i, poc a poc, els professionals que allà treballen s'han anat especialitzant en la matèria. Fan tallers i cursos molt diversos, com programació, disseny de jocs, etc. Però també "com enviar un e-mail". Disposen també d'una mena de furgo que fa de TechCenter portàtil, i tot i que va ser car fer-lo realitatm ara permet arribar a més zones i més gent. Com un bibliobus.

Tarda
Havent dinat, va ser el torn de les sessions de la tarda. 
Primer va haver-hi una taula rodona sobre
"Reptes per a una transformació digital inclusiva". Van parlar diverses persones sobre diversos temes. Tots ells força interessants. Per no enrollar-me massa, destaco una frase/idea de cadascún d'ells. Com que posar el càrrec és més llarg que la frase en sí, posaré només el nom i al programa podeu veure qui és qui :D).

- "És important ser transparents i retornar a la societat les dades aconseguides amb diner públic" (Magda Lorente)
- "A vegades es llencen equips informàtics que encara podrien tenir una vida útil. Cal oferir una 2a vida a aquests equips" (David Franquesa)
- "S'ha de promoure el concepte "tech girls" (Aurelio Ruiz)
- "A dia d'avui hi ha 10 Antenes Cibernàrium repartides per les biblioteques de Barcelona i funcionen molt bé" (Pilar Roura)
- "És molt important educar en valors. És bàsic" (Alícia Blasco).

Bé, i finalment (i abans del tancament protocolari de rigor) es van presentar algunes bones pràctiques locals. M'agraden molt les bones pràctiques :-) 


  • Primer va parlar Jaume Felipe de la Biblio M. Àngels Torrents de St Pere de Riudebitlles (he hagut de mirar a un mapa on cau això: està prop de Piera) bé, doncs és un poblet de 2.000 habitants i 5 km quadrats, però que han fet una cosa molt xula: uns tallers de robòtica amb una cosa que es diu MATDuino. És un taller per a nens i joves. Van finançar-se amb moneda virtual tipu BITCOIN i van comprar arduinos. Són unes plaquetes (us poso una foto més avall). Els nanos treballen de forma col·laborativa, buscant solucions ells sols, etc. Al principi era gratis, però ara paguen una quantitat simbòlica i amb això acumulen diners per nous projectes tecno. Tenen, però, problemes per enganxar als joves. Hi ha nanos que han fet dos anys seguits i al tercer han plegat, i és una pena, pq l'home deia que enguany volien comprar peces per fer una impressora 3D i construir-la ells mateixos. Jolin, jo vull tallers com aquests per adults :-). Bé, molt xulo, lo únic això, que els hi falta que els nanos segueixin. I nenes, falten nenes també.

  • Després va parlar Eulàlia Carnicer de la biblio Vilapicina i la Torre Llobeta, sobre accessibilitat TIC. Va comentar que la biblioteca forma part d'un pla on hi participen 5 biblioteques més de BCN (amb el patrocini de Vodafone) i que volen afavorir l'accessibilitat TIC a les persones amb discapacitat. A Barcelona hi ha uns 116.000 usuaris potencials. Va remarcar que cada dicapacitat és diferent i que costa molt obtenir bones estadístiques d'ús, però que igualment fan tallers de sensibilització a nenos de la ESO, autoformació per saber com va cada aparell... el més important, va dir, és que les persones amb aquestes necessitats puguin anar a la biblioteca i utilitzar-les com qualsevol altre persona. O sigui, fer el que fa tothom.
  • Finalment van parlar Andreu Orte i Ramon Sabes, que van presentar el treball d'avaluació d'impacte del Programa de Capacitació Tecnològica +55 de la XMB.

I ja està. Va estar guai! Tot molt bé.
Ben aviat, vídeos i materials a: https://bpcohesiosocial.wordpress.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails