30 de gener 2017

Història (Teatre Lliure)

Fa un parell de dissabtes vaig anar al Teatre Lliure. No havia estat mai al de Montjuïc, només al de Gràcia... i tot i així vam estar a la sala petita, que sembla una sala alternativa d'aquestes de barri, jeje. Molt mona, això sí.

Vaig anar a veure Història, dirigida pel Pau Roca i amb ell mateix com a intèrpret juntament amb Vicky Luengo i Miquel Gelabert (i Víctor Pi) [Sixto Paz Produccions]. De fet el dia que vaig anar jo hi havia el Víctor Pi actuant. Tots tres (quatre) cares habituals de l'escena catalana.


Jo no ho sabia, però pel que sembla aquesta obra ja l'havien fet a la Sala Beckett.

L'obra gira al voltant de la memòria històrica i d'un personatge que es va dir Marc Bloch. Bloch va ser un historiador francès que va morir assassinat l'any 1944 pels nazis (afusellament), i prèviament també havia sigut durament torturat. Jo no el coneixia, però crec que això ens va passar a tots... i que de fet és igual, vull dir: podria haver sigut un altre persona. Bloch va ser una persona més de les milers que van patir durant els anys de la guerra (guerres) per defensar els seus pensaments.

El punt de partida de l'obra són tres personatges actuals: un professor d'història, la seva filla i un dels seus alumnes, que a la vegada s'enamora de la filla del seu professor. Per tant, tenim dos històries en una que s'enganxen d'una forma natural a base de salts dels personatges.
El professor li encarrega una tasca a l'alumne: que busqui informació sobre la mort de Bloch. És real tot el que se n'ha dit? Sovint, i això també és un punt reflexiu de l'obra, ens fem nostres les versions de la història i potser hi ha detalls que, malgrat no haver-se pogut comprovar mai, les hem donat per vàlides.

És una història complexa agrupada en un espai de temps reduït, una hora i quart. Deixant de banda la història de Marc Bloch, tenim a tres personatges que tenen molt a dir i que l'escenari se'ls hi queda curt: un pare que no ha sabut comunicar-se amb la seva filla, una relació que no acaba de funcionar...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails