03 de novembre 2016

Micro-ressenyes de còmics: de l'Ötzi al Joselito

Ara feia dies que no feia mini-ressenyes de còmics. Concretament des del 20 de setembre, hehe.
O sigui que apa, som-hi. Breus comentaris i poc profunds de les darreres lectures comiqueres:


------------------------

Solanin (Inio Asano) - 2015


Confesso que vaig agafar aquest còmic de la biblio sense saber res de l'autor ni saber que em trobaria. I tot i que reconec que és bona obra, no li he acabat de trobar el punt. 

L'obra intenta mostrar com són i que pensen la majoria de joves. Els protagonistes són una parella recentment graduada a la universitat i el seu entorn (amics). No són feliços amb el que tenen, ja que sovint la societat ens obliga a treballar en llocs que no ens motiven i no ens omplen. Però clar, si fem el que volem no podríem aconseguir diners per poder viure...

Meiko i Taneda són ells. Ni un ni l'altre volen seguir treballant amb lo que fan, per la qual cosa ho deixen i miren de perseguir els seus somnis. Muntar un grup de música, fer allò que ens agrada. El missatge és bonic i positiu, però tot està envoltat de tristesa, perque res no és fàcil.

Las aventuras de Joselito, pequeño ruiseñor (2015)

Sorprenentment, aquest còmic el considero genial. Per dos motius:

  • El primer, per la simple raó que conéixer més a fons la vida d'algú que és tot un símbol en un país, sempre val la pena (i a veure, que no sóc fan del Joselito, però va arribar molt amunt aquest nen). És interessant perquè veus d'una manera gràfica i visual el seu moment puntal i la seva degradació. Penseu que el señor Joselito (José Jiménez) va cantar a molts països i en alguns fins i tot va tenir clubs de fans amb molts seguidors. Era un gran fenomen tot i que prácticament no em va veure ni un duro. Va rodar pelis, va cantar davant del Papa del moment... i un dia, li va canviar la veu. Butxaques buides i mala vida (fins i tot va lluitar com a guerrillero per Angola!), presó inclosa. 

  • Segon motiu: agafeu el còmic un dia i obriu-lo. Cada pàgina està realitzada amb un estil diferent, Ho trobo MAGNÍFIC, un repàs no només a la història del nano aquest sinó també pels estils comiqueros més rellevants. Aquí unes mostres:
 
Ötzi. Por un puñado de ámbar (2015)

Una de cal i una d'arena. (No sé si en català es pot utilitzar aquesta expressió XD). El cas és que si bé els altres dos còmics trobo que són bons, aquest de l'Ötzi l'he trobat fluixet.

L'obra intenta reconstruïr una mica la vida de l'Ötzi, el senyor aquell congelat que es van trobar per les muntanyes, hehe. És cert que avui en dia, gràcies als anàlisis i als avenços, podem saber molt sobre com vívien i que menjaven, però inventar-se una història així no m'acaba de fer al pes. Han plasmat el que podria haver passat fa 5.000 anys: rituals, caceres, expedicions, intercanvis comercials... sigui com sigui, hagués trobat molt més interessant un còmic sobre Ötzi on es mostrés -per exmeple- la troballa o alguna cosa amb més de fonament. 

Los guardianes del Louvre (2015)

Val, ara és quan em mateu, però Taniguchi em comença a cansar. M'adono que abans les seves històries m'atrapaven, però ara ja no. I suposo que és cosa meva, ja que ell segueix fent el mateix de sempre: explicar coses de forma senzilla amb uns dibuixos espectaculars (per mi, dels millors! suposo que és per això que també intento llegir totes les seves obres que ens arriben traduïdes). 
En els còmics del Taniguchi no us espereu trobar-hi acció, sino més aviat poesia visual (això ho he llegit en alguna banda i no recordo on).


El cas que ens ocupa ara, cal dir que va ser un encàrrec del propi museu. El protagonista és ell mateix, com ja va sent habitual en la majoria de les seves obres. Es tracta de poder unir el món del còmic amb el món dels museus, i donar a conéixer millor aquest fons tan ric que tenen (vamos, i a més... el Louvre!). L'edició, excel·lent (el vaig agafar de la biblioteca quan encara no havia passat per gaires mans XDD).

Pd. Aquí teniu la resta de còmics que formen part de la col·lecció encarregada pel Louvre (ara m'han vingut ganes de llegir-ne més, xD): http://editions.louvre.fr/en/titles/comics-childrens-books/the-louvre-and-comics.html (gràcies al blog Ramenparados per l'enllaç)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails