15 de novembre 2016

Barcelona, ciutat de llibres (Isabel Segura)

Avui us parlo d'un llibre que, si us agrada el món del llibre, l'haurieu de llegir. No, que dic! comprar-lo i guardar-lo a casa per admirar-lo :) és preciós. Però no ens avancem als esdeveniments, de moment us poso la coberta:
Editat per l'Ajuntament de Barcelona aquest mateix any, es podria dir que només té un petit i insignificant defecte: fa una olor extranya 😅 Tret d'això, crec que resumeix molt bé el que han significat els llibres per aquesta ciutat. A més, va farcit de làmines amb fotografies molt maques i molt ben seleccionades.

Són set capítols en total:
  • Dels llibres com a creadors de la ciutat moderna (Intro / Presentació)
  1. Els llibres en la construcció de Barcelona
  2.  No hi ha llibre sense lectura
  3. El carrer i els llibres
  4. Llibres en temps de guerra
  5. De quan cremaven llibres
  6. Llibres en transició
  7. Barcelona, ciutat de llibres i de memòries
A mesura que es va repassant la història dels llibres i el procès editorial, es va seguint el fil històric amb els canvis que s'han anat produïnt a Barcelona en aquests anys.


Anem passant pàgines i anem veient com eren abans les editorials i totes les professions vinculades als llibres en sí mateix. No aniré repassant capítol per capítol, però si que vull destacar algunes coses.

- La creació de la Biblioteca Popular per la Dona, la primera d'aquestes característiques d'Europa i Amèrica (poca gent ho sap). Va ser l'any 1909 i va ser gràcies a la incombustible Francesca Bonnemaison (avui amb biblioteca dedicada al carrer St Pere més baix) i Vicenta Carreras. Se'ls hi va quedar petita molt ràpid! :-)

- A la pàgina 52 es nombra l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915). (Detall que volia destacar, jaja)

- Els bancs-biblioteca del Passeig de Sant Joan. Va ser a l'any 1930. Els bancs del Passeig tenien unes vitrines amb llibres i es feien préstecs. Ho trobo molt bonic, caldria recuperar coses com aquestes. Hi havia un home que feia els préstecs i després els recollia tots i els tornava a guardat a les vitrines. Us poso una foto:


- La biblioteca infantil desmuntable. Que això també s'hauria de tornar a posar jejeje! a la plaça de les Palmeres. Era una petita biblio infantil que media 4x12 m i que servia perque els nens i nenes del barri llegissin. Va funcionar durant 10 anys (1934-1944). Un vídeo!- Algunes frases destacades... al 1914 es celebrava una fira internacional a Leipzig. El fundador de l'Institut Català de les Arts del Llibre (Eduald Canibell) va dir "L'Estat no hi vol ésser? Nosaltres sí. Catalunya sí. (...) Barcelona serà el Leipzig català" 

- El tema dels bibliobusos. M'encanten, sempre els he trobat encantadors, així com la seva funció. Al llibre surten. En primer lloc, es parla dels bibliobusos que van anar al front (tema biblioteques i guerra civil, un altre tema que apareix al llibre i que és un capítol molt interessant de la nostra història) i després també dels bibliobusos que feien rutes per les rodalies de Barcelona. 


SOM UN POBLE QUE ENMIG DE LA GUERRA MÉS
SANGUINÀRIA DEMANA LLIBRES, LLIBRES!
(Anna Murià, escriptrora i secretària de la ILC)

- Per útim, -i per anar tancant, que això es faria etern- el tema de la censura i els llibres que es van prohibir i cremar durant els anys foscos de la nostra història. També l'exili, les editorials que es van crear fora de Catalunya (a l'altra banda del xarco), els peus d'imprempta falsos... vaja, tot un món, (Per cert, interessant la jornada que van fer l'altre dia a la Facultat BiD, "II Jornada d'Història de l'Edició: "Exilis, censures i resistències en el món hispànic al s.XX")

Bé, ja trigueu en comprar-lo (o en agafar-lo de la biblioteca). :)

2 comentaris:

Encanto ha dit...

Hola, l'acabo de llegir i està molt bé. Gràcies per la teva recomanació.

Eli Ramirez ha dit...

Jo el trobo preciós! crec que és un bon resum de la vinculació de la ciutat amb els llibres. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails