28 de juliol 2016

Lectures: La casa / Aquí vivió / La casa cantonera

A vegades, sense voler-ho, acabes llegint durant un període molt curt de temps llibres o còmics que tenen una espècie de nexe en comú. Això m'ha passat darrerament un parell de vegades, i una d'elles són les tres letures que comento avui, que casualment totes tres són sobre cases. Dos són còmics i el tercer és una novel·la.


La casa (Paco Roca)Ara ho hauria de verificar, però diria que aquesta obra ha guanyat el Premi Nacional de Còmic d'aquest 2015. El Paco Roca és molt bo. Té obres de tota mena i totes són de molta qualitat. En aquesta ocasió, editada per Astiberri com altres obres seves, el que fa és posar-se una mica nostàlgic i il·lustrar un bonic llibre dedicat al seu pare, mort fa poc. (De fet, ell mateix va utilitzar la vellesa dels seus pares per una de les seves altres grans obres, Arrugas).


En aquesta història veiem a tres germans, ja grans, que s'han de fer càrrec de la casa del poble per tal de deixar-la llesta per vendre-la. Fins fa ben poc el seu pare vivia allà, es feia càrrec de l'hort i tot plegat, i els tres germans recorden els temps d'infància, els bons moments i com, entre tots, van ajudar a construir aquesta casa per desconectar de la ciutat.


Aquí vivió (Isaac Rosa, Cristina Bueno)
Sóc molt fan de la feina que fa la Cristina Bueno, la il·lustradora d'aquesta història sobre desnonaments (ostres, no em sortia la paraula, estava pensant en deshaucis i em deia, no, aquesta paraula no deu ser) Bé, doncs això, El còmic va d'això, de desnonaments, de la feina de la PAH i de com afecta tot plegat a un seguit de persones.
Tot comença amb l'arribada de l'Alicia i la seva mare a un pis que els hi ha sortit "súper tirat de preu". Poc a poc descobrirà el motiu d'aquesta rebaixa i com és que els veïns els hi fan boicot. A mi personalment m'ha agradat molt.


La casa cantonera (Sílvia Alcantara)


I per últim aquest, un llibre què, com el còmic de Paco Roca, es centra en uns germans (en aquest cas, germanes) que han d'anar a buidar el pis de sa mare un cop s'ha mort. Però el problema es que fa més de vint anys que ni es veuen ni es parlen. Com us podeu imaginar, un pou de retrets surt a la llum, però tot i així els secrets i les coses que quedaran entre aquelles cuatre parets són moltes més de les que ens podem imaginar. Déu ni dó com s'embolica la troca.
Tenia ganes de llegir aquest llibre, ja que OLOR DE COLÒNIA em va agradar molt i és de la mateixa autora. Ara, és força diferent i no es tan complex, és una bona lectura d'estiu.


+++

La casa sota la sorra (Joaquim Carbó)


Enguany també m'he llegit aquest clàssic de la literatura catalana (no, no ho havia fet fins ara). Jo no sé si es que estic fora d'época o què, però no em va agradar gaire (amb perdó). És un llibre publicat a finals dels anys 60 i després d'aquest en van venir molts d'altres... Se n'han fet obres derivades i inclús teatre musical.
Bé, com que també va de "cases", ho incloc en aquest post XD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails