28 de febrer 2016

Pel·lícules de la setmana: The imitation game / El erizo

The imitation game (Descifrando el enigma) 2014

Aquesta nit són els Oscar. No he vist quasi cap de les pel·lícules nominades, però vaig fent els deures i, com a mínim, veig les que han estat nominades en anys anteriors ;-)

I aquesta n'és una, biopic sobre Alan Turing que va guanyar l'Oscar al millor guió adaptat (havent estat nominat a 8 categories), cinc nominacions als Globus d'Or i 9 nominacions als BAFTA, entre d'altres.
Alan Turing va desxifrar els codis secrets que utilitzaven els nazis gràcies a una mena de màquina-ordinador que es va inventar. Això va ser un punt clau per la victòria del grup dels aliats a la 2a Guerra Mundial.

La gran llàstima és que com que es tractava d'una missió secreta, ell no va tenir mai el reconeixement que es mereixia... i el pitjor de tot: al ser homosexual, va ser acusat, jutjat i obligat a seguir un tractament hormonal per a la castració química. Això li va provocar moltíssims problemes tant a nivell físic com emocional.

Turing va morir per una intoxicació de cianuri. No està clar si va ser un suicidi o no. Fa uns quants anys, al 2009, el govern britànic va emetre uns comunicats demanant perdó per com van tractar Turing els darrers anys de la seva vida... i al 2013, un indult de la reina Isabel II va acabar traient-li qualsevol tipus delicte.

Turing és considerat un dels pares de la ciència de la computació i un precursos de la informàtica moderna. Potser heu sentit a parlar del test de Turing, que és un test que permet jutjar la intel·ligència d'una màquina.


El erizo (Le hérisson) (2011)

Aquesta peli és una adaptació del llibre "La elegancia del erizo", que no vaig arribar a llegir mai [tampoc crec que ho faci ara] i que va ser un èxit, ja que va vendre més d'un milió d'exemplars i va estar durant quasi mig any en el número 1 de les ventes.


La peli és com un conte, molt al estil Amèlie. 
Tots els protagonistes tenen en comú el fet de viure en un mateix edifici, un edifici d'alt standing on hi viu gent amb molts de diners. 

Paloma és la filla petita d'un polític, una nena molt intel·ligent i que té per objectiu gravar el seu entorn per deixar un testimoni visual de la seva vida. Per altra banda tenim a la Renée, una dona que exerceix com a portera i que, sota l'aparença rústica i seca, és amant de la bona literatura i els bons coneixements. I per últim també tenim a Kakuro Ozu, un misteriós home d'origen japonès que tot just acaba d'arribar a l'edifici però de seguida ja es veu que és una mica diferent a la resta d'inquilins.

És una peli tendra, amb moments de tota mena (el més divertit, crec, és quan la Renée va al lavabo de casa del sr Ozu i veu tots aquells botonets del WC).

1 comentari:

Días de scrap - Noelia Mo ha dit...

Adoro esta película, me había leído el libro y cuando vi la peli no me acordaba, hasta que poco a poco vinieron a mi cabeza los pasajes... Final sorprendente... Y tienes razón, el momento del baño es gracioso

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails