15 de gener 2015

Degenerado (Chloé Cruchaudet)

Estreno lectura “comiquera” aquest 2015 i ho faig amb una obra que m’ha agradat molt: Degenerado. N’havia llegit alguna bona ressenya i l’havia vist a l’FNAC, per tant me’l vaig reservar a la biblio i vaig esperar pacientment que arribés a les meves mans.

Degenerado és, i això és una de les seves principals gràcies, una història real. Parla d’un soldat que durant la primera Guerra Mundial es va fer desertor i per no haver d’amagar-se contínuament es va fer passar per dona.

Comencem per l’autora
Chloé Cruchaudet va néixer l’any 76 i va estudiar animació. No va ser fins haver agafat prou experiència que va atrevir-se a llençar la seva primera obra (aquesta de la qual parlo) i la veritat és que li ha anat molt bé: en la passada edició del Saló del còmic d’Angoulema va guanyar el premi del públic.

L’obra
Paul Grappe no volia morir: ni volia morir a la guerra ni volia morir després com a desertor. Per això amb la seva dona van pensar que la millor opció era fer-se passar per dona. Van ser 10 anys, tota una vida, i això el va convertir en una persona totalment diferent, una persona amb una doble vida, amb una doble personalitat cada cop més forta. Haver de construir-se una identitat, actuar i parlar com una dona, mostrar-se al món d’una manera diferent a la que era... tot un repte que pot acabar tenint efectes col·laterals potents.
La seva vida com a dona comença d’una manera però canvia al cap de poc: al París d’aquella època, al parc “Bois de Boulogne” s’hi ajuntava tothom amb una mica de morbo i s’hi practicaven relacions sexuals de tota mena. Era una època mig boja, mig daurada, glamurosa... i Paul, convertit en Suzanne, ho aprofita i es converteix amb una diva més a la qui tothom desitja.

En definitiva, una gran obra que bé mereix els premis guanyats. Un dibuix súper dinàmic i una història que, si més no, és curiosa de llegir. A més, no deixa  de ser un punt de vista d’aquella primera guerra que va deixar tocada a tanta gent (com totes les guerres, vaja).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails