25 d’agost 2014

Expo "Pàgines vives", al Museu Blau

Pàgines vives és una exposició temporal que es pot veure al Museu Blau (Museu de Ciències Naturals) fins al 28 de setembre.

Li teníem ganes, o sigui que hi vam anar ahir. La veritat és que l’exposició és molt petita, però prou significativa... a més, els diumenges els museus són gratis, o sigui que qualsevol cosa és bona mentre sigui no quedar-se al sofà J

La mostra fa un repàs a llibres de ciència “pop-up”, que són aquells llibres en els quals els hi surten peces desplegables (cosa que l’any passat vam comprovar que no era gens fàcil fer-ne). Bé, de fet no tots els que hi ha són pop-up: hi ha de tot. Els llibres estan posats de manera que el visitant va veient el progrés i les diferents tipologies. Alguns són llibres que tenen més de cent anys! I n’hi ha 80! RAMON LLULL JA VA COMENÇAR A FER ALGUNES COSES AL SEGLE XIII!

Un parell d’exemples simples: Les primeres temàtiques tractades en pop-up van ser sobre astronomia i anatomia. Servien, tal com diu la web del Museu, per dotar de volum, moviment i profunditat les imatges planes d’un llibre.


 Tipologies de llibres desplegables segons un plafó que hi havia:

-          Solapes (aquests típics on surt una pedra dibuixada i ho aixeques i surt un bitxo)
-         Imatges combinades (que són aquells típics on cada pàgina té coses i es poden canviar, tipus: surten 10 persones amb un jersei i uns pantalons cadascú i pots fer barreges)
-          Imatges transformables (quan estires una llengüeta i canvia la foto)
-          Panorama (desplegable a lo llarg)
-          Encartaments (mapes desplegables)
-          Encunyats (quan hi ha imatges que es sobreposen i canvia)
-          Imatges articulades (aranyes amb moltes potes que es mouen i coses així)
-          Ruletes (peces giratòries)
-          Teatres (amb un fons i personatges sobreposats)
-          Llibres túnel (un tipus de llibre semblant a un acordió que té coses a cada plec)
-          Llibres carrusel (com aquests de casetes on cada desplegable és una habitació)
-          Pop-up (el clàssic)
La mostra s’ha pogut dur a terme gràcies a Ana María Ortega Palacios i Álvaro Gutiérrez Baños, que son coleccionistes i que tenen més de 2000 llibres pop-ups (mare meva, és molt millor col·leccionar punts de llibre, ocupen menys! Jeje). El que vé a dir la mostra és que tot i que aquests llibres avui en dia són molt de literatura infantil i juvenil, històricament són científics.

Curiositat inquietant: també hi ha llibres de fòbies i malsons O_OI com que la expo és petitona, podeu aprofitar per veure l’exposició temporal de ENVERINATS (jo la recomano molt)

1 comentari:

irati ha dit...

L'art és pot representar de moltes maneres i aquests tipus de llibres són veritables obres d'art. Sempre m'han fascinat i tinc alguns d'ells.
Gràcies per l'informació.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails