20 de juliol 2014

Pel·lícules de la setmana: El gran cuaderno / Iris

El gran cuaderno [A nagy füzet] (2013)


Un dia estava mirant el programa aquell de cine, Cinema 3, i van parlar d'aquesta pel·lícula. Semblava interessant i me la vaig apuntar per veure-la algun dia.
Dirigida per János Szász (Hongria), la peli ens mostra la vida de dos bessons durant la guerra mundial. Els seus pares pensen que estaran millor amb la "bruixa" de la seva àvia, una dona esquerpa que viu aïllada al camp i de la qual se n'expliquen coses molt negatives.
Els nanos, doncs, queden abandonats a casa de la vella. Allà hauran d'aprendre a treballar i sobreviure mentre la guerra, ben propera, segueix el seu curs.
El que explica la peli, de fet, és la voluntat d'entrenar-se per ser capaços de lluitar contra el dolor, contra la fam i contra el fred. Bastant durilla (tenint en compte que després de tots aquests esforços els nanos no tornaran mai a ser els mateixos...)

La primera lección es entrenar el cuerpo

Iris (2004)

Aquesta també va de la guerra, però d'una guerra més propera: la nostra de fa 75 anys. 
Iris n'és la protagonista, una jove fotògrafa alegre (Silke) que de cop es troba amb l'inici de la guerra i amb la pèrdua de les persones més properes. Tot li seran desgràcies, doncs ja per començar es queda embarassada d'un tio despreciable... :/ 

És veritat que d'aquest tema se n'ha parlat moltíssim (pelis espanyoles sobre guerra civil n'hi ha la tira i més...) i potser aquesta no destaca massa! Però tot i així és interessant de veure i pensar en les víctimes de tota mena que deixa la guerra.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails