03 de juliol 2014

Ha tornat (Timur Vermes)

Què passaria si Hitler tornés?Doncs aquest és el punt de partida d’aquest llibre.
Un dia normal de 2013, enmig d’un descampat, Hitler es desperta. El primer que veu són uns joves jugant a futbol: què fan jugant? Són de les Joventuts? Estan perdent el temps?

Però quan s’adona que no el reconeixen, comença a pensar que en passa alguna. I així és! Hitler s’adona que ja no estem a la dècada dels 40, sinó que ja han passat quasi 80 anys.

El llibre és bo. Rius molt, però és d’aquells somriures que van amb trampa: realment que ens està fent gràcia? Les seves reaccions, els seus comentaris? Com diu la web de l’editorial, “no et rius de Hitler: rius amb Hitler”. Això és bo?

Està ben escrit, ben pensat i ben documentat. El Hitler de la novel·la de seguida és captat per un programa de televisió per fer un show d’humor (ell no acaba d’entendre-ho, clar). De fet aviat s’adonen que no és gaire un show d’humor, doncs la ironia i el sarcasme són el dia a dia. Però té èxit. MOLT. És converteix en un fenómen i tot.

Poc a poc ell mateix també anirà veient el poder que tenen avui les eines com ara “Interret” o “Iutub”.


En fi, un llibre que atrapa i que fa pensar bastant en les coses. En certa manera m’ha recordat bastant a LA ONADA, obra que he vist al cine, al teatre, i en còmic. A “L’onada”, el punt de partida és un professor que experimenta el totalitarisme a les aules i com se li escapa de les mans quan comencen a fer-li “massa cas” (va ser un cas real). En aquesta obra trobem similituds... hi haurà qui se’l començarà a creure. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails