14 de juliol 2014

Faré tot el que tu vulguis (Iolanda Batallé)

La Iolanda Batallé és una d’aquelles escriptores de les quals en podries reconèixer l’estil si et donessin un text anònim. Sempre amb aquell toc repetitiu, mig poètic, de frases sovint curtes i relacions complicades.

Els seus personatges potser podrien ser qualsevol de nosaltres, però no, són diferents, tenen un punt com misteriós, estranyes aficions i costums, relacions complicades…


Faré tot el que tu vulguis és el seu tercer llibre després de “La memòria de lesformigues” i “El límit exacte dels nostres cossos”, dels quals ja en vaig parlar aquí al blog. El primer em va agradar molt i el segon em va sobtar força i em va costar més. En aquest tercer llibre, d’entrada ja sembla acostar-nos a les novel·les de moda tipus sombras de grey. Però no, és només un enfocament llunyà. Hi apareixen novament personatges carismàtics (inclús personatges del primer llibre, com la Joanna i la seva feina de passar el tractor per la platja o l’amic Max amb qui comptar formigues).

El llibre va d’una dona. Ella té una família: dues filles, un marit. Un dia  (a la primera pàgina) una tercera persona entra en la seva vida i poc a poc l’anirà canviant a ella i a tot el que l’envolta.

Com la resta dels seus llibres, algunes frases són per emmarcar (una de les meves frases preferides al món prové de la Memòria de les formigues: “Amb l’objectiu de tenir un futur, ens quedem sense present”).

D’aquest llibre en destacaré dues  (potser són més personals, no tan universals com l’anterior, que pot agradar a moltíssima gent. He triat aquestes dues per motius personals):

Tu i jo tindrem el final dels dinosaures. Sense descendència. Només uns quants ossos per als arqueòlegs

Ella no existia en el seu món: si a ell li passava alguna cosa, a la Nora ningú l’avisaria


Llibres que ens recorden que la vida són dos dies i que la felicitat té el límit exacte dels nostres cossos, que més enllà no existim.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon comentari Eli. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails