17 de febrer 2014

ICFO: The Institute of Photonic Sciences (Institut de Ciències Fotòniques)

Fa unes setmanes vaig veure al Twitter que l'ICFO feia una jornada de portes obertes. Com? ICFO? i vaig pensar: això no em sóna de res. Mirant pel Google vaig descobrir que era un Institut de recerca sobre ciències fotòniques, sobre les aplicacions de la LLUM. I res, com que ho vaig trobar interessant, em vaig apuntar a la visita.

Sincerament, a mesura que s'acostava el dia em feia certa mandra: la visita durava tres hores i estava a Castelldefels. I de fet, tampoc sabia quin seria el grau de profunditat! i si feien una explicació ultra-científica i m'estava les tres hores sense entendre res de res? PERÒ NO! NO VA SER AIXÍ! VA SER UNA TARDA GENIAL!

Intentaré redactar aquesta entrada amb la mateixa passió que ens van transmetre. Lo millor de tot és que ho van explicar d'una manera molt divulgativa, molt "per a tots els públics". El futur és llum!


Per començar: la fotònica és la ciència que estudia la llum i l'IFCO és un organisme public creat fa deu anys pel Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació. Ocupa un espai de 9000 metres quadrats i té uns 200-300 investigadors treballant en moltes branques de recerca. 

A l'ICFO fan recerca però també s'impulsa la part docent (doctorats, nanos de batxillerat que s'acosten per treballs de recerca, estades d'estiu per a investigadors europeus, etc) i el sector industrial (comunicar-se amb empreses o institucions per tal que aprofitin la tecnologia de la llum).

A ICFO no esperen el futur: l'escriuen

Ens van explicar que bàsicament les seves línies de recerca són:
  • Salut (nano-neurocirurgia, millores en tractament per a càncers...)
  • Recerca (energia solar i mil coses més)
  • Informació (com per exemple la seguretat de dades encriptades i coses així)
Lo de l'energia solar ho vaig trobar interessant: l'energia del sol es captura amb unes plaques enormes, cares i opaques. Estan intentant desenvolupar plaques semitransparents i flexibles, de manera que les puguis enganxar a les finestres i amb això no perdis llum natural i guanyis energia per calentar aigua, per exemple. 

La visita es separava en diversos apartats. Primer ens van dur al pati on havien col·locat uns telescopis i unes lents per fer proves de visió. Va ser molt amè :-)
 

Després ens van dur a una cosa que li diuen l'ICFOMUSEUM o algo així, on tenen una petita exposició de coses que han desenvolupat. Em va impressionar molt tota la branca anomenada "LIGHT FOR HEALTH" (llum per a la salut). Entre altres coses estan investigant com amb un làser poden eliminar cèl·lules atacades per un càncer sense haver d'atacar les cèl·lules bones (no com fins ara, que fas quimioteràpia i s'eliminen tant teixits malalts com sans). La veritat és si es pogués resoldre seria un gran pas...

Al ICFOMuseum també tenien projectes de pantalles de mòbil flexibles i ultraresistents (i no només per a mòbils), vidres de cotxes amb conta-kilòmetres i GPS inegrats i projectats al mateix vidre un cop el cotxe està en marxa... no sé, moltes coses.

També ens van explicar que, a part de treballar conjuntament amb empreses o institucions a vegades des del propi IFCO surten empreses: es desenvolupa un projecte i si la cosa té futur, marxen de l'IFCO i es desenvolupen com a empresa privada. Això miren de potenciar-ho bastant i tenen contactes amb escoles de negoci per ajudar als investigadors a potenciar aquestes competències.

Són equip jove i és una material molt transversal, ja que poden actuar en molts camps (una mica com els bibliotecaris, que podem estar a tot arreu jejejej). Fins i tot podem estar al IFCO, jejeje:


Una part de la visita va incloure visitar alguns dels laboratoris. Ens van explicar que hi havia una "sala blanca" on feien experiments amb coses molt molt petites, tant petites com mil vegades més prim que el diàmetre d'un cabell :-) Fan moltes coses! 

I fins i tot ens van fer un espectacle de màgia (curradíssim):


Es que em va encantar!!! No està obert al públic general, però us recomano estar molt atents a la propera jornada OPEN DAY, que suposo que en faran una altra l'any vinent... :)

Entrades relacionades:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails