30 de gener 2014

Jornades "Escriure, il·lustrar i editar literatura infantil i juvenil" (FLIC)

Dissabte passat vaig anar al Flic. El FLIC és un festival de literatura i art infantil que es mou entre tres branques: la familiar, la infantil i la professional.
La jornada a la que vam anar nosaltres estava pensada per a professionals. Es va fer a Sabadell dins l'Escola Illa.


La jornada era bastant completa (40% descompte per estudiants) i incloia, si volies, entrevistes amb editors per tal de presentar els teus treballs i saber-ne la opinió/possibles col·laboracions. Jo això no ho vaig fer perquè no tinc nivell per presentar res, però la idea em va semblar molt bona (sigui útil o no, almenys et poden ajudar a dir com millorar el portfolio, no sé). :-)

Crec que la jornada va tenir punts molt interessants i altres potser una mica més fluixos, o sigui que intentaré exposar aquí el meu punt de vista:

  • Marion Bataille va fer la conferència inagural. És una artista del paper, fa pop-ups increïbles. La conferència inagural va ser bàsicament una presentació dels seus treballs: ella molt simpàtica però jo d'una conferència inagural espero una visió àmplia d'alguna cosa, un punt de vista vinculat amb el tema central d les jornades, i no va ser així; però tanmateix a mi em van agradar molt els llibres que ens ensenyava (el traductor una mica fluix).
El seu abecedari és la canya
  • Després hi havia diverses activitats paral·leles. Per exemple, la Marion va fer un taller d'introducció als pop-ups que va durar tot el dia. Nosaltres vam optar per un petit cicle de tres xerrades que es deia "L'ABC de la professió". Incloïa:

La internacionalització, el camí als mercats exteriors
Ofert per Gemma Cortabitarte, de l'APIC.
Per mi, un dels punts forts del dia. Durava una hora però el seu discurs va ser ben clar i ple d'exemples i consells pràctics. Destaco dos blocs (però va dir molta cosa més i molt completa)
  1. Què / Per què / On / Com: què volem internacionalitzar, què volem que ens comprin, que de lo nostre és lo més exportable, quines raons ens impulsen a buscar mercat exterior, quins països són els millors, quina cultura tenen aquells països, quins compren obres extrangeres... com ens venem? tenim blog, web, portfolio?
  2. Fires: què cal fer abans d'anar, que cal fer mentre dura la fira, què cal fer després de la fira.
Ser únics, marcar-se detalls, preparació d'una maqueta, com negociar depenent del país o projecte, funció dels agents, etc. Molt i molt bé.

Creació de la marca personal
Ofert per Marc Roig, aquest potser va ser el punt més fluix del dia. No perquè ell no en sabés, eh, oju que no estic dient això... però no estava gens orientat a la il·lustració. Tots els exemples eren comercials (Apple, Nike,...) i el món del dibuix no és igual que un món consumista amb clients. M'explico, tallers de marca personal n'hi ha molts. Per a bibliotecaris també! el que esperes d'aquestes xerrades o tallers són enfocaments pràctics en la matèria que t'ocupa. El noi en sabia molt però no va aplicar-ho al context que tocava...

Visual Thinking Strategies
Aquest taller el feia Montserrat Morales, experta en Visual Thinking strategies (VTS). Mireu, quan va començar a explicar què era això del VTS, vaig pensar, un altre cop coses que no tenen gaire a veure... però ei, molt bo! cada minut que passava ens hi enganxàvem més. Un punt molt a favor!. El VTS és una tècnica que a través de l'art integra a persones i n'afavoreix la participació i relació. Es miren uns quadres i tothom, expert o no, diu que en pensa, que hi veu, que pot haver-hi més enllà... en fi una pràctica molt guai que si fos mestra demà mateix provaria d'aplicar-la a l'escola jejejeje.

Resumint: prou bé i dia ben aprofitat. Segurament un altre any hi torni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails