08 de setembre 2013

La peli de la setmana: La bicicleta verde (Wadja)

Aquesta setmana he anat als cines Mèlies per veure una pel·lícula que m'ha agradat molt i que recomano: "La bicicleta verde", de la directora Haifaa Al-Mansour (primera dona del país en dirigir una pel·lícula, segons he llegit). El títol oríginal és Wadja, que és el nom de la nena.


Es tracta d'una pel·lícula que denuncia la situació de la dona a l'Aràbia Saudita (com a molts altres llocs), però des del punt de vista d'una nena molt espavilada que fa les mil i una per no resignar-se.

Al llarg de la pel·lícula veiem com Wadja intenta aconseguir diners per a poder comprar-se una bicicleta i així poder fer curses amb el seu amic Abdullah. El que passa es que com ja us podeu imaginar, fins i tot les bicicletes estan prohibides per a les dones, ja que "podrien perdre la capacitat de tenir fills".

Al voltant de la lluita per aconseguir la bicicleta veiem tot el seu context familiar i social. Per exemple, quan Wadja s'apunta a un concurs per recitar el Coran (amb la finalitat de comprar la bici, clar) i lo primer que els hi diuen a les nenes es que a partir de la primera regla hauran de tocar-lo amb un mocador de seda i que els dies que la tinguin no podran tocar-lo...O no deixar que la seva veu l'escoltin els homes, no deixar que et vegin, estar sempre amagades a casa, viure només per poder donar descendència masculina... en fi, indignació, clar. Perquè no és just. No és just que la societat hagi de ser així i tampoc és just que si passa algo les culpables sempre siguin elles, ni és just que amb 10 anys ja les vulguin casar. 
 .
Però lo bo de la pel·lícula és que li dóna un punt de vista humà i optimista. Un alè d'aire fresc que indica un petit raig de llum. 
.
100% Recomanable!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails