28 d’agost 2013

Plans de futur (Màrius Serra)

Un altre llibre que vaig llegir fa temps i que encara no havia comentat...!

Em van regalar PLANS DE FUTUR per Sant Jordi, i com que li tenia moltes ganes i no és massa llarg, me'l vaig llegir de seguida.La novel·la gira entorn el personatge de Ferran Sunyer, que va ser un matemàtic tetraplègic i autodidacte de l'època del franquisme, tot i que el seu reconeixement li venia més de fora que de dins del propi país. Catalans, científics... aquestes coses no són molt de Franco (tampoc del govern actual). De fet li van posar moltes trabes. Un bon encert la frase... "Ja em disculparan que no m'aixequi ...! Però és que a casa sempre hem estat contraris a l'Alzamiento"

És una versió lliure amb elements reals i documentats de la seva vida. Tot ell va girar al voltant d'una mare sobreprotectora però sobretot de les seves dues cosines: la Maria i l'Àngels Carbona que li van fer costat i el van cuidar fins al seu últim dia, tot i els problemes econòmics que van passar i els diferents problemes i limitacions que suposava la seva situació. Tot i així el llibre és un cant optimista a la vida, al no rendir-se i a sempre poder tenir una frase a punt que arrenqui somriures on més fan falta.

Aquí podeu veure l'article de la Viquipèdia on es parla d'ell. Va publicar moltíssim, tant a revistes espanyoles, com franceses o americanes. Penseu que la seva discapacitat no el permetia escriure, i tal com relata la novel·la en diverses ocasions, els articles els hi havia de dictar a la seva mare o cosines... que ja us podeu imaginar lo complicat que debia ser, ja que les fòrmules matemàtiques i els termes que s'utilitzen no són pas fàcils d'entendre :)

També podeu veure el documental "Ferran Sunyer i Balaguer. Història d'un exili interior" (en línia). Al CRAI de la UB hi ha algunes fotos seves:


La noia de la dreta és la seva cosina, que pintava. DE FET, el llibre té una història paral·lela al voltant de la figura de Dalí. Hi ha una frase que crec que surt de la boca de Dalí que diu que tot es pot dibuixar, i el que no es pot, es que no existeix. Aquesta frase m'agrada molt... però busco per internet i no aconsegueixo vincular-la com mereix. Llàstima!A mi hi ha una cosa que m'ha sabut greu.... previ al llibre, jo no haguès sabut dir qui era Ferran Sunyer. Sap greu que hi hagi tanta persona vàlida (anterior o actual) i que no sàpiguem qui són... i en canvi la societat reconeixi sense problemes a gent d'aquesta que surt als reality-mierdi-shows.... sí, és una pena!
 

‘Per a tots aquells que, com els Sunyer i els Carbona, 
durant el franquisme van decidir mantenir la calma i continuar 
parlant, llegint i escrivint en català’.
(Màrius Serra)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails