26 d’abril 2013

Exposició "Barcelona a mà. Guies urbanes, 1776-2004"

L'altre dia vaig passar per davant de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i vaig aprofitar per entrar i donar un cop d'ull a l'exposició de guies urbanes que havia a sentit comentar en diferents mitjans.


Són guies urbanes de la pròpia ciutat, conservades a la biblioteca de l'Arxiu. Van des del segle XVIII fins quasi bé els nostres dies.

Tal com diu la web, les guies més antigues són simplement recull de dades funcionals molt pensades sobretot per la gent que venia per aquí a fer negocis. Però bé, com tothom sap, avui en dia les guies ja no són així, i amb l'exposició en podem anar veient l'evolució: al segle XIX es van introduint monuments, història, dibuixos/fotografies, arquitectura... Foto d'exemple:


Les guies del segle XX ja són més el que coneixem ara. Van començar a sortir guies en molts idiomes, a oferir informació sobre cultura i oci, a recomanar locals, a mostrar a Gaudí... i bé, fins les actuals, que tothom ja sap com són :)

De fet jo tinc un prestatge a casa només per a "guies" de la ciutat. Però més pensades per a persones que vivim aquí i volem gaudir-la! L'última adquisició va ser la de Barcelona subterrànea, però encara no l'he llegit. I a estones vaig llegint la nova edició de la Barcelona pam a pam, que també la tinc... se m'acumulen les lectures, però llegir sobre Barcelona m'apassiona ^_^ (ficció no ficció ijiji). De la biblio ara mateix també tinc un que es diu "Carrers de Barcelona" (o algo així). A veure si l'acabo i el torno....(recomano: Històries de la història de Barcelona, Dani Cortijo).


Inconscientment, de petita ja debia tenir aquesta passió per la ciutat :-P Ho dic perquè a l'exposició hi vaig trobar un llibre que tinc a casa ben guardadet (em va fer gràcia!!!):


En COBI! Voltant per Barcelona, que mític!
Mai he sigut fan d l'obra de Mariscal ni de l'esport, però lo dels JJOO em va marcar, jaja! M'agradava molt aquest còmic-guia, perquè parlava d'una ciutat que jo no coneixia gaire però semblava molt lluminosa (efecte Mariscal).

En fi, una exposició curiosa. Hi serà fins al 30 d'abril.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails