29 de març 2013

Processó i dansa de la mort a Verges

Ahir vaig anar a la Processó de Verges  (és un poble del Baix Empordà petitet, de 1200 habitants, que celebra una important processó).

El més típic d'aquesta processó és la dansa de la mort, on cinc esquelets ballen (salten) a ritme d'un tabal, una mena de tambor. Aquesta dansa s'han mantingut des de temps medievals (bé, no, és medieval però a Verges la van recuperar al segle XVII). Llàstima que no vaig dur la càmera de fotos, i les que vaig són fetes amb el mòbil i clar, bastant xufetes. Bàsicament perque el meu mòbil ni tan sols té flaix.

La temperatura va ser molt agradable perque no feia gota de fred i per sort no va ploure. Estava ple de gent, i això que la processó va començar passada la una de la nit.

A mesura que avancen pels carrers, van encenent torxes. La gent tanca les llums de les seves cases i el poble queda il·luminat només per les petites flames. Aquí una mostra (quan la processó ja havia acabat):De la dansa de la mort no tinc cap foto (no trobareu problemes per trobar-ne al google). Us deixo amb fotos típiques. Primer van passar molts romans, després s'anaven representant diferents escenes i entremig també anaven passant encaputxats. Al final de tot també hi havia les estàtues (IMATGES). 
L'espectacle durant un temps va estar dirigit pel Lluís Llach (és d'allà). Ara ja no ho porta ell de manera exclusiva sinó tot un grup, però ell també està al grup. De fet hi era a la processó (jo no em vaig adonar però la dona que estava al meu costat em va dir: "mira, és el Lluís Llach").

La crisi ha fet que el pressupost hagi minvat 30.000 euros en dos anys, però tot i així jo ho he vist molt ben organitzat i molt ben detallat tot. Vam anar-hi tard i pensàvem que no trobaríem ni lloc per aparcar, però per sort va ser fàcil.

Per últim, una curiositat: EL CARRER DELS CARGOLS.
És un carrer molt estret que per la processó l'omplen de closques de cargols i a dins de cada cargol hi ha una metxa sucada amb oli que quan passen les torxes hi posen foc i queda tot el carrer il·luminat!No tinc fotos dels cargols il·luminats...
En fi, em va agradar molt. :-) Molt recomanat!

Entrades relacionades:
- Processó de Divendres Sant a Girona (2009)

1 comentari:

Unknown ha dit...

Gracies per la bona critica, ens agrada que la gent en parli, i digui la seva, així nosaltres des de Verges podem seguir fent-la any a any mes bonica, perquè no tansols es de Verges, tambe ès una mica vostre. (Patrimoni d'Interés Nacional a Catalunya). Gracies amic!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails