25 de març 2013

Jornades KBOOM! de còmic i autoedició

El cap de setmana passat (16/17 de març) es van fer a Barcelona unes jornades sobre còmic i autoedició. Les jornades eren gatuïtes i es van finançar mitjançant el crowdfunding, per al qual es van poder recollir els 6.000 euros que necessitàven.


De les diverses activitats que oferien, jo vaig anar a quatre: una dissabte i tres diumenge.

Dissabte vaig anar a "Webcómics: pasado, presente y ¿futuro?
En comparació amb la resta potser és la que vaig trobar més fluixa, però bé. Era un debat entre sis convidats i van parlar dels inicis del webcòmic i les seves possiblitats i limitacions, plantejant si tenen futur, o no, i si en tenen, quin futur és. Quatre frases:

- La llibertat que dóna internet a l'hora de publicar és enorme. Pots fer el que vulguis.
- Fer webcòmics obliga a pensar en la multitud de formats que existeixen (gent que et llegeix per ordinar, mòbil, iPad, etc.)
- Com que tothom és lliure de fer webcòmics, hi ha qualitats de tota mena i et pots trobar coses molt maques però també d'altres molt horribles. Internet és així :) (ho trobo positiu i sobre gustos no hi ha res escrit, cosa que els ponents criticaven bastant aquesta manca de qualitat en la majoria de webcòmics existents)
- Per últim, reflexió: hi ha més lectors de webcòmics que de còmics? que els hi falta a uns i altres?

Això el primer dia.

El segon dia, vaig anar a la crec que és la única activitat en català que va fer-se (sent unes jornades a Barcelena, hi havia poca presència catalana). Bé, diumenge pel matí vaig anar a "La sèrie de la teva vida: L'experiència del doblatge d'anime".
Anava a càrec de Marc Zanni i Joan Sanz, que són les veus de'n GOKU i en VEGETA (Bola de Drac). Al passat Saló del manga van presentar un llibre de les seves experiències de doblatge al llarg dels anys que va durar Bola de Drac. Em va encantar i llavors vaig aprofitar per comprar el llibre i que me'l signessin (el llibre és autoeditat i -de moment- només es ven a Amazon)
Després, per la tarda, dues xerrades més i molt interessants:

- Do it yourself: historia i guía de cómo hacer un fanzine
S'hi van explicar els orígens dels fanzines i sobretot i bastant útil, passos a seguir per a publicar-ne un i vendre'l.
Va donar consells molt pràctics: empreses on poder imprimir (amb preus i detalls de la qualitat, condicions i terminis), preus i condicions del que costa posar un stand a diferents salons de còmic (per exemple: a Barcelona val 150 euros, a Múrica 200, molt car; altres a canvi d'alguna activitat t'ho rebaixen, etc.) detalls pràctics com resolució de les imatges a l'hora d'escanejar o quins marges s'han de tenir en compte. En fi, bons consells i útils per als qui volen tirar endavant alguna publicació de l'estil.

- Autoedición: cuando decides ser tu propio jefe
Aquesta última xerrada va anar a càrrec de Jordi Bayarri i seguint en la línia de l'anterior, es van donar més consells per poder editar tu mateix.
El més important és tenir visió de la realitat i prou autodisciplina per a complir terminis, que això és el que depen únicament d'un mateix. La resta, doncs anar vigilant: si per exemple vols enviar la teva obra a un impressor, passa-la a PDF per a que no te la toquin ("nunca te fíes de un impresor"), tenir en compte el tema de ISBN per a autoedició, tenir cura de la promoció i la difusió sense "agobiar al personal", tenir en compte el públic, etc.
També molts bons consells.

Resumint: van ser unes jornades molt completes i molt interessants. Ole per ells perquè la organització estava ben cuidada i tot va funcionar molt bé. Potser només com a petita crítica afegiria el poc seguiment 2.0 que s'en va fer... Però bueno, en general, molt bé i interessant, i ja està bé que tirin endavant iniciatives com aquestes!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Cuac Cuac Eli

Asi que las jornadas son "gatuitas"....espero no hayas empeñado a Kiwi...
Por cierto,y hablando de gatos, lo del toro de plástico será algo producido por una mala digestión (la foto de la tortilla en Alemania promete muchas tardes de bicarbonato y sal de frutas...¿capicci?)

Alazos. Pato.

Eli Ramirez ha dit...

No capicci, no!
Hoy estoy espesa, ¿de qué me hablas? XD

Anònim ha dit...

Cuac Cuac

Erasmus 2006 Alemania ¿ya capicci?

Eli Ramirez ha dit...

Lo has leído en el blog??
en Alemania no tenía blog aún!!!
no recuerdo haber hablado de tortilla, jaja aunque hubo un día de tortillas, sí....

Anònim ha dit...

Cuac Cuac

¡¡Qué cabecita la tuya!!

Vas dejando tiradas por ahí las cosas, y claro.....la Camtasia, la Stop motion, los viajes a Tunez, Paris y Alemania (tortilla de patatas "pabernos matao")y lo del Kiwi torero, entre otros.

Ahora, tu paseito en la tirolina para nens no tiene precio.....

Eli Ramirez ha dit...

ahhhhhhhhh! vale....

:-)

qué tiempos....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails