20 de març 2013

"Avi, et trauré d'aquí" (Sense ficció)

Indignació i ràbia, això és el sentiment compartit que tenim la majoria després de veure el reportatge que van emetre ahir a Tv3 en el marc del programa "Sense ficció" (ja n'he parlat algun cop: documentals de bona qualitat setmanalment!)El Valle de los Caídos és una merda. 
Com deien a twitter (#etTrauré, trending topic), us imagineu que a 60 km de Berlín hi hagués Hitler enterrat i amb gitanos i jueus enterrats al seu costadet sota una gran creu (gamada)?

Al Valle de los Caídos passa el mateix. 
Situat a la Serrra de Guadarrama (San Lorenzo del Escorial) es tracta d'un mausoleu titànic que es va construïr amb la mà de presoners republicans de la Guerra Civil espanyola. De fet, molts van perdre-hi la vida a causa de les pèsimes condicions de treball...
Van trigar 18 anys en tenir-lo acabat, i en destaca sobretot una enorme creu que segons van dir al programa, és la més gran del món (O_O) (150 metres d'alçada segons apunta la Viquipèdia).

Al VALLE hi ha enterrat Franco. Un dictador feixista com tothom sap. Però, no només això! van voler posar-hi els cadàvers dels morts per Espanya i com que no n'hi havia prous (el lloc és enorme) doncs van començar a posar-hi cossos dels vençuts... I quan van començar a topar amb negatives (feia 20 anys de la guerra), van "robar" cadàvers arreu d'Espanya i de qualsevol manera els transportàven en camions i els posaven per allà.

El reportage va per aquells familiars que volen treure els seus familiars d'allà. Alguns no se'n van enterar fins fa ben poc.
El títol vé de la promesa de Joan Pinyol, nét d'un republicà que va ser exhumat i reenviat al Valle sense consentiment ni coneixement dels seus familiars (ES QUE ÉS MOLT FORT, eh!).

Han d'estar enterrats amb el seu enemic? amb qui els va matar? Caídos por Dios y por España?

I que consti que, en aquest cas, el problema afecta a moltíssimes famílies (per tant no estic fent un entrada catalanista i independentista) i són molts familiars d'arreu de les comiunitats autònomes que lluiten dia si i dia també per treure el cos d'aquell familiar que involuntàriament reposa a la Vall.

Testimonis colpidors i imatges brutals d'una part de la història que el gobierno actual sembla que ja li està bé i que diu que no cal remenar el passat,,, parlant clar, són uns fills de puta.
Al reportatge sortia com, cada 20 de novembre, feixistes es reuneixen allà per exaltar la figura del general dictador (per sort hi ha gent dels dos bàndols). Sorprenent el fet que al vídeo s'hi veien nens cantant Cara al sol (vídeo 2010 o així).

Ah! Interessant també destactar que als inicis de la democràcia i sense saber ben bé la clau de l'éxit, 133 morts d'un poble de Navarra van poder tornar al seu poble i enterrats on els hi correspon. La lluita no està perduda. Hi ha esperança.

I una frase llegida a twitter, també:
"Hem de treure els cossos dels nostres morts de El Valle de los Caídos i els nostres vius d'Espanya" (@CalDirHo)

Tenim més pressa que mai.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails