17 de desembre 2012

Casa-Museu Salvador Dalí (Port Lligat)

L'altre dia vaig anar a Cadaqués i a Port Lligat, a veure la Casa-Museu Salvador Dalí. És la casa on va viure de manera estable des de 1930 i fins que l'any 1982 va morir Gala. Llavors va marxar i va anar a viure al Castell de Púbol.

Dalí estava barallat amb el seu pare i com que el seu pare era un home molt influent, no va deixar que ningú li llogués al seu fill un lloc per viure. Però finalment va trobar lloc a una caseta petita de la platja (caseta de pescador). Amb el temps va comprar les casetes del costat, fent un total de 7, i les va ajuntar per fer una sola casa (això va ser al llarg de 40 anys).
 

Aquesta és una foto de la casa. Es pot veure que són casetes ajuntades.
Les vistes són impresionants, i gràcies a un mirall que tenia a la seva habitació, podia presumir de ser el primer en veure la llum del sol cada matí :-)

L'interior de la casa té un punt friki. Bé, un punt no. Tota ella és friki. En algunes coses em va recordar a les cases de Pablo Neruda (Chile) (aquí en vaig parlar). La casa del Neruda tb tenia aquest punt kitsh plena de coses rares i també era una ampliació de casetes.

Però tornem a Dalí.
Aquí tenim el menjador (el menjador d'hivern). Tots els objectes que s'hi conserven són originals menys els llibres i els quadres.


Aquí un ós dissecat (O_O!). Amb medalles i bastons (Dalí col·leccionava bastons). Aquest monstre s'ubica a l'entrada principal de la casa, per donar la benvinguda als convidats :-)
 

 Escaletes i cosetes per tot arreu. Em va encantar. M'agraden les cosetes per tot arreu. No sóc gens minimalista: acumulo i acumulo coses. A casa, a la feina (els voltants del meu ordinador sembla un mercadillo), a Lloret... a tot arreu tinc coses i més coses. La vida són petites coses! 


I aquí tenim una foto amb part del seu estudi, on pintava. Amb una llum natural envejable. És molt curiós perquè si us fixeu a la part de la dreta de la foto, veureu que el quadre està muntat en una mena d'estructura de fusta: bé, això és perquè a Dalí li agradava pintar sentat i aquesta estructura podia fer que el quadre es mogués amunt i avall i dreta i esquerra sense que ell hagués de moure's. A l'altra foto es veu millor.
 
Us fixeu?
 Aquí, pintures:
 

L'habitació d'ells (llits separats, clar....) Lavabos també separats. El d'ell súper petit i ranci, i el d'ella, amb banyera i tot.


La casa té tants detallets que m'encanta...
 

Una altra menció a part és tot el jardí i zona exterior.
A la foto que us poso a continuació es pot veure un dels llavis-sofà d'aquests famosos (a casa seva n'hi ha dos) i elements frikis com la publicitat de Pirelli o els toreros que hi ha a la tauleta.


Just al davant hi ha la piscina, que no tinc foto però bueno. I pel voltant hi havia moltes coses més, com ara ninos Michelín o una cabina de Telefónica.

Per últim, una foto de l'escultura que té dedicada al passeig de Cadaquès.

1 comentari:

Lleonard Pler ha dit...

Molen els detallets i l'escala però lo altre és massa kitsch (l'ós és terrorífic). Sempre he pensat que els diners no donen el bon gust, al contrari...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails