29 de novembre 2012

Open House: Central de bombeig

Anava a fer una entrada sobre un dels edificis que vaig visitar amb l'Open House però m'he adonat que encara me'n quedaven d'altres edicions XD). O sigui que avui parlaré de l'antiga central de bombeig :-)

Una mica de context històric:

L’any 1895 Barcelona va voler garantir l’abastament d’aigua per a la ciutat i va signar un contracte amb la companyia d’Aigües de Montcada per tal de construir un aqüeducte i una central de bombeig. Es veu que a Barcelona no hi havia prou aigua i a Montcada sí. Per tant la idea era fer baixar l’aigua, potabilitzar-la i pujar-la a la zona alta de Barcelona.

El projecte va anar a càrrec de Pere Falqués (és un edifici modernista, construït entre 1915 i 1917).

La Casa de les Aigües (nom pel qual és conegut actualment) era una estació de bombeig (l’aigua baixava de Montcada, com ja he dit) i des d’aquí l’enviaven cap a la zona de la Trinitat Nova. En
realitat va funcionar fins fa ben poc: l’any 1989 es va aturar l’activitat perquè un estudi de l’Ajuntament de Barcelona (crec) va descobrir que hi havia elements contaminants.

Aquest és l'edifici per dins:
(Actualment, o almenys des de fa un any, hi ha un centre d'art per ocupar persones amb situació de risc d'exclusió)


Aquí podem veure la part baixa de l'edifici (si accedeix baixant escales). Es veu mot bé en aqusta foto les comportes que feien que l'aigua arribés per una banda i marxés per una altra:


I, SORPRESA! (m'encanta el sota-terra, jijiji).
Obrint un porticó es podia accedir als passadissos secrets per veure les tuberies i tal :)

Curiosament estava tot molt ben cuidat i conservat, fins que vam arribar a un punt o estava tallat i només s'hi veien runes. La guia ens va explicar que això és degut a l'interès dels districtes: la part ben cuidada pertany a Sant Andreu i ells havien apostat per la conservació i donar-ho a conèixer, mentre que el districte de Nou Barris ha tingut altres prioritats. Potser ara ja està tot arreglat i es pot anar d'una banda a l'altra :)
(penseu que això que veieu és sota de la Meridiana, a l'entrada de Barcelona i en direcció Montcada)
 

Em va agradar molt. :-)

1 comentari:

MC col·leccions ha dit...

Es molt curios, sota terra es un altre mon i amb vida, no ho sembla i potser es fantàstic almenys l'arquitectura ha de ser super bona, amb lo que pesa el món que hi ha sobre, no?.
Fantàstic viatge. Miquel

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails