19 de setembre 2012

La maternitat d'Elna: bressol dels exiliats (Assumpta Montellà)

Jo havia sentit a parlar molt poc de la maternitat d'Elna. Fa quasi un any vaig poder gaudir de l'obra de teatre que va fer la companyia Projecte Galilei al SAT! de Sant Andreu (aquí podeu llegir el que vaig dir). A partir de llavors ja en vaig llegir més coses...

Ara ja n'he llegit el llibre i, que dir! quina història... pell de gallina.


La maternitat d'Elna és, tal com diu a la contra del llibre, un dels capítols més dramàtics, tendres i desconeguts de la nostra postguerra.

 Quan va acabar la guerra civil, milers de persones van creuar cap a França. Això va agafar desprevinguts als francesos, que ni es pensaven que serien tants ni volien complicar-se la vida, i per tant, la major part dels catalans i espanyols que creuaven la frontera van anar a parar a uns camps de concentració improvitzats a la platja. Platja! Reixes al nord, reixes a l'est, reixes a l'oest... i el mar. Gana, fred, condicions inhumanes... no cal dir el que tothom ja es pot imaginar.

Però els suissos, neutres i amb vocació d'ajudar, van crear una maternitat i la va dirigir Elisabeth Eidenbenz. 

Les dones a punt de tenir fills ja no havíen de passar el mal tràngol de tenir la criatura a la platja i veure com potser es moria al cap d'unes hores: ho van fer a la maternitat. Un espai neutre en mig de tanta desgràcia... i així va ser com es van salvar 597 infants.

El llibre es divideix en cinc parts:

1) L'èxode republicà, on seguim el testimoni d'unes dones que han de marxar de les seves ciutats per anar a França. 
2) Els camps de concentració francesos, on s'explica amb detall com eren aquells camps i en quines condicions havíen de [sobre]viure.
3) Elisabeth Eidenbenz i la Maternitat, on podem veure la història d'aquesta jove de 25 anys que va tirar endevant un lloc com aquell (nota: l'autora del llibre és historiadora i això forma part de tot el que va trobar fent la tesi, i inclou l'explicació de quan l'autora es va trobar amb la pròpia Elisabeth, ja velleta però amb ganes de que tot això no s'oblidi) (avui en dia ja és morta).
4) La clausura de la maternitat: que va ser principalment causada pels nazis i la segona guerra mundial (la maternitat va funcionar del 39 al 1944)
5) Els nens d'Elna: qui van ser i tres o quatre testimonis de què ha sigut per a ells ser fills de refugiades i haver nascut en un lloc com aquell.


Realment un llibre que t'arriba a l'ànima. MOLT recomanat! (a més, són només 150 pàgines i amb capítols molt estructurats, lectura amena, fotos...)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails