06 de setembre 2012

El carrer d'Aiguafreda (Barcelona)

L’altre dia estava classificant fotografies a l’ordinador quan vaig trobar-ne unes del carrer Aiguafreda (barri Horta, Barcelona). Va ser l’estiu de fa dos anys quan abans d’anar a Chile vaig pensar que no coneixia prou Barcelona i vaig començar a fer rutes per diferents zones de la ciutat. De fet ens vam acostar a Horta pel barri de la Clota, del qual ja en vaig parlar aquí, com a petita zona rural urbana. Barcelona és una ciutat que té mil cares!

De fet han passat dos anys i no sé si encara està tot igual, esperem que sí.
La història del carrer d’Aiguafreda es remonta a molts anys enrera. Abans Horta, com molts altres barris de Barcelona, eren municipis independents. En el cas que ens ocupa, es va annexionar a la capital catalana l’any 1904.

Caminar per aquest petit carrer es desconectar del soroll de la ciutat. Passa una mica com quan vas per exemple a Tossa i camines per dins del castell (sempre i quan no sigui estiu i estigui ple de guiris hehe). El què el fa especial el carrer són els diversos safareigs que trobem quasi davant de cada casa: antigament les dones del barri guanyaven un sobresou rentant la roba de les dones riques. Era una zona amb molta aigua i l’ofici de bugadera era una opció molt a tenir en compte (més tenint en compte la crisi i les condicions de vida d’aquella época). 

Això és el que en diu la Wikipèdia:

Està documentat que des començaments del XVII fins ben entrat el segle XX molta part de la roba de gent benestant de Barcelona es rentava a Horta. Recollien la roba bruta els dilluns i la tornaven neta els dissabtes.
 
La carretera d’Horta a Barcelona era el recorregut que feien les bugaderes fins a Barcelona entrant pel Portal Nou. Encara existeix un camí per sota dels horts de les cases del carrer d’Aiguafreda que en deien el camí de Barcelona i era per on passaven persones i carruatges per anar a buscar la carretera d’Horta a Barcelona, tenint en compte que per sota passava el torrent de Carabassa.Per cert, llegeixo al blog de B de Barcelona que el carrer està tant amagat que en l’época de Franco no va castellanitzar el seu nom. Curiós, no?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails