23 de setembre 2012

Diumenge de cine: Nannerl, la hermana de Mozart (René Féret)

Tenia aquesta peli pendent des de fa bastant de temps. Un dia vaig llegir per alguna banda la història de la germana de Mozart i llegint per aquí i per allà vaig veure que hi havia una pel·li.Nannerl (en realitat Maria Anna Walburga Ignatia Mozart) va ser una pobre desgraciada.
Era la germana gran de Mozart i tots dos eren genis musicals... però ella per ser dona va caure en l'oblit.

Era una nena prodigi i juntament amb el seu germà prodigi viatjaven per ciutats d'Europa per oferir concerts i demostrar el seu talent. Tocaven davant de reis i nobles, sobretot.
Però quan va arribar a l'edat de tenir marit, va haver de deixar la música. A més, tot i no haver-hi proves, es calcula que ella també va escriure algunes composicions musicals.

És una història trista perque a part de deixar la música, no va poder triar amb qui volia casar-se. Ella es va enamorar d'un tal Franz D'Ippold però el seu parela va casar amb un millonari anomenat Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburg (quins noms tan llargs...!) i a sobre, quan va tenir el primer fill, el seu pare Leopold se'l va emportar per criar-lo ell mateix (el volia convertir en un geni musical).

El cas és que tot això a la peli no surt, ho he llegit a la Wikipedia. El que surt a la peli és una versió lliure de la seva adolescència.

El que té de bo és una fantàstica posada en escena: amb poc presupost s'ha ambientat perfectament la pel·lícula i queda molt real (i curiositat: el director i guionista és el pare de les dues intèrpretes i la seva dona es va ocupar del montatge :D).

El que té de dolent és que quasi tot és fals (o si més no, no hi ha documentació que ho acredititi). Hi ha tres coses, sobretot, que cal destacar com a no reals:

1) Quan passen per un convent i Nannerl es fa amiga de les filles del Rei de França.
2) La relació de Nannerl amb el fill del rei de França
3) Quan la Nannerl decideix separar-se de la família i tornar a París sola per donar classes (mai el seu pare l'haguès deixat fer això!).

Tot i aquestes falses trames argumentals, la peli és entretinguda i demostra molt bé el seu principal objectiu: donar a conèixer la història de la germana de Mozart com a nena prodigi eclipsada.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails