08 de setembre 2011

Dewey, el gatet de biblioteca que va commoure el món (Vicky Myron amb Bret Witter)

Tal com em va passar amb Olor de Colònia, la lectura del llibre em va avorrir al principi fins que al final li vaig agafar el gust (això sí, s'ha de ser molt amant dels gats o molt amant de les biblioteques).
De que va el llibre? doncs d'un gatet que va ser abandonat la nit més freda de l'any a la bústia de retorn de llibres de la biblioteca... :-)


Es divideix quatre fils argumentals combinats:

- En primer lloc la història local d'Spencer, Iowa (EEUU). Al llarg de les pàgines anem veient com un poblet agrícola es va transformant, com li afecta la crisi, com són els seus habitants...

- En segon lloc, la història de la co-protagonista (si contem al Dewey com a prota principal). La Vicky (és una història real eh) és una mare soltera que ha de lluitar contra la seva mala salut, tirar endavant amb la seva filla, estudiar per les nits i caps de setmana per poder dirigir la biblioteca a la qual va entrar com a auxiliar... és ella qui es troba el gatet i qui li fa de mare.

- Després tenim, també en un segon pla com la història local, la història de la biblioteca. En aquest punt cal ser bibliotecari per trobar sentit i "emoció" al text: de com els usuaris han evolucionat fins a convertir-se en adictes als ordinadors, de com al començament hi havia milers de fitxetes de paper guardats en caixetes, els serveis, els formats... ja sabeu.

- I finalment la història de'n Dewey. Es veu que s'ha convertit en un dels gats més famosos del món, tot i que jo si no fos pel llibre no l'hagués conegut. En Dewey va arribar petitíssim a la biblioteca (1988) i se'n va convertir en amo i senyor fins l'any 2006, que va morir (fa plorar).

Atenció perquè al llibre posa que s'han venut més d'un milió de llibres i que Hollywood ja n'està preparant la pel·lícula, on sortirà la Meryl Streep (tot i que el llibre està editat l'any 2009 i jo no n'he sentit a parlar... xD).

En Dewey era u gat encantador, amable amb tothom.
Aquí tenim un vídeo que li va fer la Iowa Public Television:Fins i tot van venir de Japó per gravar-lo.........!!! (a Youtube hi ha molts vídeos del gatet).

Bé, per últim, alguns fragments seleccionats:

- No esperava que m'agradés la feina. Com molta gent, pensava que ser una bibliotecària volia dir estampar la data de venciment a la part del darrere del llibre.

- Una biblioteca excepcional és una en què ningú s'hi fixa, perquè sempre ha estat allí, satisfent les necessitats dels seus usuaris.


1 comentari:

Míriam ha dit...

D'awwww ;w;!!!

Gatets i biblioteques, pot haver alguna cosa millor?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails