29 d’agost 2011

Refugi antiaeri de la Plaça del Diamant

Aprofitant que fa poc van ser les Festes de Gràcia, vaig visitar el refugi antiaeri de la Plaça del Diamant.
Crec que fan visites ben sovint, però durant les festes van fer-ne cada dia per la tarda, de 6 a 22h (la visita dura aproximadament una hora).
S'hi accedeix des d'una porta que hi ha a la mateixa plaça (sembla una entrada de pàrquing) i des de fora estant s'hi poden veure fotografies de l'época i llegir informació al respecte:

  

Un cop dins, el primer que veus es que és estret. Ja, ja sé que la funció dels refugis no és la comoditat, però cadascun té el seu estil i aquest és estret.
Està situat a 12 metres sota terra i té una capacitat per a unes 200 persones.

Barcelona va ser una ciutat molt bombardejada. De fet, va ser la primera ciutat bombardejada sistemàticament. Els italians estaven a Mallorca instal·lats i des d'allà podien atacar tota la costa. Per la gent això era nou, perquè els atacs venien del cel i contra això poca cosa pots fer...


A Barcelona s'hi van construir 1400 refugis. Són molts! I un centenar eren a Gràcia. 
La llàstima de tot plegat és que no se'n conservi quasi cap. De fet, em va sorprendre quan la guia va explicar que els refugis, la majoria, s'han anat trobant "de casualitat". No ho entenc. No fa ni cent anys, no estem parlant de runes ibèriques! perquè se'ls troben de casualitat? Molts s'han convertit en pàrquings....
Aquest mateix es va descobrir l'any 1992.


El refugi es troba en molt bones condicions. Tenint en compte l'época i els recursos, van fer una gran feina! El dia de la visita hi havia força humitat i el terra estava moll, però la guia ens va dir que això era per causa de les plujes torrencials que van caure a Barcelona fa tres o quatre setmanes.


Els refugis es construien fent comissions de veïns on tothom col·laborava. De fet, per poder accedir al refugi havies de pagar una quota setmanal (força cara, per cert). 
Al final moltes famílies optaven per quedar-se a casa, perquè els bombardejos van durar força temps. Si es quedaven tots junts en una habitació almenys s'asseguraven sortir-ne tots en les mateixes condicions...


Les guerres són una merda (sí, és molt fàcil dir aquesta frase, no?). A vegades mires les notícies i surten imatges de guerra i penses que en el fons aquests països no estan tant lluny... espero que no haguem d'utilitzar mai aquests refugis ni se n'hagin de construir més...

Actualment hi ha dos refugis visitables a la ciutat: el de la Plaça del Diamant (aquest) i el Refugi 307 de Poble Sec (carrer Nou de la Rambla, tocant Montjuic).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails