24 de juliol 2010

Santa Cristina! [sou de Lloret, que us adora protectora]

Aquest matí no he fet cap entrada perquè avui és... LA FESTA MAJOR DE LLORET! i he estat fora, a Santa Cristina.
.
I és que avui és Santa Cristina. I Santa Cristina és una santa i una ermita. I una platja. I una festa tradicional i històrica!
.
Tot comença a les 7:30 del matí, quan els Obrers de Santa Cristina (4 homes i no entraré en detalls perquè explicar-los tots seria massa llarg) passen pels carrers del centre anunciant la sortida de la processó.
.
.
Després, a les 8, tothom ja està a punt. De l'esglèsia surten totes les persones i fan un petit recorregut fins al mar. Surten primer totes les entitats (obreries diferents) i més cap al fons les obreres d'quests any. Són 4 noies d'entre 18 i 22 anys (tampoc explicaré detalls, només dir que són noies del poble, que cada cop se n'escullen 4 i que han d'escriure cartes i esperar a tenir sort per ser elegides).
Els nois balladors (acompanyants de les obreres) porten a la santa. L'imatge de la Santa (per entendre'ns: la figuereta gran típica semblant a les de les processons de Setmana Santa).
.
Les 4 obreres porten 4 "angelets", que són nens i nenes d'uns 4 o 5 anys. Cada obrera té el seu angelet. Les obreres trien angelet i parella, són les protagonistes (el fill del meu cosí ha fet d'angelet! ^_^)
.
La processó fins a l'ermita de Santa Cristina es fa per mar. Els vaixells de línia regulars porten gent (ara regulat amb tiquets previs per evitar aglomeracions) i els obrers, obreres, figuretes, orquestres etc, van en una barca especial.
Tots els que tenen barquetes i volen unir-se a la festa, van al voltant de la barca principal.
.
.
Es fan també dues competicions (regates) de llaguts: primer nois i després noies (a la tornada cap a Lloret).
I ah! quan estan al mig del mar, es canta la salve. Totes les barquetes paren els motors (la gran barca també) i els llaguts apujen els rems.
.
Quan arriben a la platja de Santa Cristina, pujen cap a l'ermita (5 minuts a peu) i allà fan una misa. Normalment hi vénen algunes persones distinguides (polítics, el bisbe de Girona, etc) (curiós perquè el mossen de BOLSENA també vé, i és un poble italià agermanat amb Lloret i d'on va ser realment santa cristina -allà hi ha la seva tomba-) (jo hi he estat! gran ERASMUS, GRAN!) (total que, si allà també és una gran festa.. perquè vé a Lloret? misteri!)
També ha vingut la presidenta de Òmnium. M'ha agradat el que ha dit el bisbe sobre la manifestació i aplicant-lo a la festa: si remem tots junts cap a una única direcció, serem forts.
L'ermita és molt maca. Un mite per als lloretencs: els autèntics es casen allà :-)
.
.
I quan acaba la misa, els membres de l'obraria, entitats, personalitats del poble i altres confararies, menjen estofat. Mai he entès com poden menjar estofat a les 11 del matí, però bé.
.
Crec que s'ha de ser de Lloret per viure i sentir dins una festa com aquesta.
Ara per la tarda hi ha el Ball de Plaça (Dansa de les Almorratxes). És el ball de les 4 obreres d'aquest any amb els seus balladors.
És una festa tradicional!
.

3 comentaris:

Carolina ha dit...

Què bonic és tot! :D

Moroboshi ha dit...

No coneixia aquesta festa, abans de llegir-la pensava que seria la típica festa major amb un petit detall diferent del d'altres poblacions. Molta gent s'enorgulleix de les "festes" del seu poble i, total, fan el mateix a tot arreu. Però veig que aquesta era original, gràcies per il·lustrar-nos.

I ara una pregunta que t'agradarà: on eren els guiris? Perquè ells són de llevar-se d'hora. :P

Eli Ramirez ha dit...

Els guiris s'ho miren amb respecte!
Igualment a la platja de Sta Cristina no hi ha tant de guiri, i menys a les 8 del matí ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails